Sari la conținut

Iuliu Winkler, despre afişele UDMR: mesajul este o propunere de descentralizare fiscală

"Afişul nu e altceva decât o propunere de descentralizare fiscală" - este argumentul prin care eurodeputatul Iuliu Winkler le ia apărarea colegilor din UDMR. Săptămâna trecută, membrii Uniunii au amplasat în mai multe oraşe din Transilvania panouri prin care transmiteau mesaje controversate. "Salvăm Oradea! De Bucureşti!" e unul dintre ele.

Mesajele UDMR, considerate provocatoare de adversarii politici, au stârnit reacţii atât în mediul online, cât şi în mass-media. Iuliu Winkler a comentat atacurile printr-o analogie cu o glumă.

"Iepuraşul vine dimineaţa, se întâlneşte cu ursul, ursul îi trage o palmă. Păi ce am făcut, ursule? Păi, nu ai şapcă. A doua zi îşi pune şapca, iară vine, iară îl vede ursul, iar îi trage o palmă. Păi de ce am primit palma, ursule? Păi pentru că ai şapcă! Şi atunci a treia zi vine iepuraşul şi merge la urs - te rog frumos să-mi dai o palmă. Păi cum? Păi cu şapcă, fără şapcă, eu tot primesc palmă. Deci, cam aşa este acum povestea asta!"

Fost ministru al Economiei în Guvernul Tăriceanu, Iuliu Winkler consideră că afişele UDMR sunt doar o temă de discuţie, iar mesajul se referă la o creştere a autonomiei locale din punct de vedere financiar.

"Acest afiş nu înseamnă altceva decât o propunere de descentralizare fiscală, dacă doriţi, bugetară, care se încadrează în ceea ce tot vorbeşte UDMR de 26 de ani."

Cât priveşte activitatea sa ca eurodeputat şi problemele de pe ordinea de zi a Parlamentului European, Winkler a vorbit şi despre situaţia românilor care trăiesc în Marea Britanie. Eurodeputatul consideră că aceştia ar trebui protejaţi de statul român în perspectiva Brexit-ului. Winkler a tras şi un semnal de alarmă faţă de actele de jignire şi defăimare îndreptate împotriva est-europenilor care trăiesc în Regatul Unit.

"Căraţi-vă acasă, tot felul de grafiti-uri din astea cu duceţi-vă, plecaţi, lăsaţi-ne pe noi şi aşa mai departe. Într-o ţară şi într-o economie care nu ar putea exista fără muncitorii europeni."

Iuliu Winkler se află la Oradea la invitaţia Organizaţiei de Femei din Bihor al UDMR, care organizează sâmbătă o conferinţă.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Gabor Szilagyi