Sari la conținut

Legume proaspete, alternativa pentru lapte și corn

La doar 10 kilometri de graniță, în localitatea maghiară Bedo, 30 de persoane care primesc ajutor social din partea primăriei lucrează pe aproape 30 de hectare. Sunt cei care pregătesc solariile în care vor crește legumele ce vor ajunge în meniul copiilor de la grădinița locală.

"Cultivăm aici ardei, varză, gulii, conopidă. Acestea ajung pe terenurile agricole și acolo cultivăm la scară mare", spune Antal Ezenyi, primarul localității Bedo, Ungaria.

"Tot ce se recoltează de pe terenurile din localitate ajunge în bucătăria grădiniței, iar de aici pe masa fiecărui copil", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Părinții spun că în acest fel copiii primesc mâncare sănătoasă, iar edilii fac economii în bugetul local.

"E foarte bine pentru că se cultivă verdețuri, legume care sunt crescute local și care devin gustări și copii primesc vitamine", spune Anita Zsiros Bokor, mama unui copil de la grădinița din Bedo.

Dincoace de graniță, în Oradea, sunt școli care ar vrea ca mâncarea preparată de elevi în laboratoarele alimentare dezvoltate cu fonduri europene să fie distribuită în mai multe unități de învățământ.

"Realizăm preparate pentru micul dejun, pentru masa de prânz, meniurile conform clasificărilor. Pentru orice pot fi adaptate și pentru copii mici, în funcție de vârsta lor, caloriile care trebuie mâncate", susţine Virginia Ciurez, profesor de alimentație.

"Produsele realizate de către elevi pot fi servite la evenimente la anumite serbări sau pentru anumite evenimente caritabile", spune Ildiko Biro, directorul adjunct al colegiului tehnic "Andrei Șaguna" Oradea.

"Nu e permis ca acea mâncare gătită în unitățile școlare să fie distribuită către elevii de școli sau de grădiniță. Ne gândim, bineînțeles, să colaborăm în continuare cu ei să vedem cu ce putem să-i ajutăm și să extindem aceste servicii", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Părinții spun că prin distribuirea în școli a mâncării gătite de elevi colegii lor ar putea beneficia de hrană caldă în loc de tradiționalele produse din programul "Laptele și cornul".

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi