Mâncare la preţuri studenţeşti. Din această săptămână s-a redeschis cantina Universităţii din Oradea

Data publicării:
BETA cantina studenti

La început de an universitar, studenții orădeni au afișat un banner prin care au cerut acordarea a 6 procente din PIB pentru învățământ. Tinerii au explicat că din cauza subfinanțării educației, trebuie să plătească taxe din ce în ce mai mari. În această situaţie, banii pe care îi primesc de la părinţi sau pe care îi câştigă sunt cheltuiţi aproape în totalitate pentru taxe, cazare şi transport.

"Greu cu banii. Tocmai i-am spus mamei mele că am cheltuit 3 milioane de o săptămână și majoritatea au fost pe transport", spune o studentă. "Nu ai cum să faci economii", recunoaște un tânăr. 

Cheltuielile cu mâncarea taie o altă parte importantă din bugetul şi aşa sărac al studenţilor. Alimentele trimise de acasă se epuizează repede, aşa că mulţi se văd nevoiţi să îşi cumpere mâncare din oraş. Au calculat că "îți trebuie cam 600 de lei pe lună ca să mânânci."

Iar pentru asta renunţa la micile distracţii în oraş cu prietenii. Din această săptămână, studenţii orădeni îşi pot reevalua opţiunile, pentru că au la dispoziţie un meniu pe măsura buzunarului lor la cantina Universităţii. "Mic dejun la cel mult 5 lei, masa de prânz meniul zilei la 9 lei, format din ciorbă și felul doi, precum și alte trei sortimente de mâncăruri cu plata la gramaj. Cina ajunge undeva între 6 lei și până la 10 lei", detaliază Andreea Lenghel, reprezentanta firmei care deține cantina.

În curând, studenţii vor avea parte şi de un restaurant şi o cafenea, amenajate în campusul universităţii orădene.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Monica Pop

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri