Sari la conținut
News Alert

MARAMUREŞ. Atelier de croitorie la sat, cu bani europeni

Banii europeni pot fi folosiţi şi pentru crearea de locuri de muncă, nu doar pentru reabilitări de drumuri sau clădiri. Este ideea unui edil dintr-o comună din Maramureş. De doi ani, într-o clădire a Primăriei a fost amenajat un atelier de croitorie, iar numărul angajaţilor a crescut de la 5 la 40 în prezent. Oamenii lucrează acum pentru o multinaţională din Baia Mare şi câştigă lunar chiar şi 2.500 de lei.

"Am fost agent poştal în comună 11 ani. Nu a mai mers treaba pentru că s-au făcut multe reduceri atunci de personal şi am fost nevoită să îmi schimb locul de muncă", spune Anca Criste.

Femeia are 49 de ani şi este una dintre angajatele atelierul de croitorie, deschis de Primăria comunei Oarţa de Jos, din Maramureş, cu bani de la Bruxelles.

"- Mașină de cusut aţi mai folosit?
- Nu, aici am învățat, am luat-o de la 0. La 47 de ani am luat-o de la zero. O oportunitate pentru noi pentru că, locuind la țară, nu prea avem de ales", recunoaşte Anca Criste.

Atelierul de croitorie a fost amenajat într-o clădire a primăriei şi şi-a deschis porţile în august 2015.

"Locurile de muncă lipseau în totalitate în această comună. Am beneficiat, la finalul anului 2014, de Programul Operaţional Regional de Dezvoltare, POSDRU, prin ajutorul căruia am creat un SES, un atelier de croitorie", explică Bogdan Pop, primarul comunei Oarţa de Jos.

Cu mai puţin de 400 de mii de lei, bani primiţi de la Uniunea Europeană, a fost reabilitată clădirea şi au fost cumpărate primele maşini de cusut. La câteva luni de la deschidere, atelierul a început să se autosusţină, iar numărul angajaţilor să crească de la 5, în 2015, la 40 astăzi.

"Lucrăm pentru o multinaţională din Baia Mare. Toată lumea începe de la salariul minim pe economie şi este plata la bucată, în acord. Sunt salarii, sigur, de la minimul pe economie până la 2.300, 2.500 chiar", susţine Cătălin Morar, managerul atelierului de croitorie.

Localnicii, deveniţi între timp angajaţi cu normă întreagă, sunt foarte încântaţi de iniţiativa primăriei.

"Ne bucurăm că s-a demarat acest proiect şi că prin acest proiect s-au format atâtea locuri de muncă."

"Ne-a oferit locuri de muncă. Aici la sat, mai greu şi avem unde să muncim, nu mai plecăm la oraş."

Pentru că şi alţi localnici sunt dornici să se angajeze în domeniu, autorităţile locale se gândesc să dubleze capacitatea de muncă a atelierului.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Pe aceeași temă