Metode anti-frig

Data publicării:
metode 20anti 20frig-38127

Pentru a nu ne îmbolnăvi, în locuinţe, temperatura trebuie să fie de minimum 19 grade Celsius. Dacă ieşim afară, în condiţii de ger medicii ne recomandă să îmbrăcăm mai multe rânduri de haine, una peste alta, pentru a menţine mai bine căldura. Foarte puţini ştiu că în zona capului se pierde 30% din căldura corporală. Aşadar nu ocoliţi căciulile. Degetele trebuie protejate cu mânuşi, care nu trebuie scoase nici macăr pentru câteva clipe. Nu vă sfiiţi să vă puneţi fularul peste gură şi nas pentru că specialiştii susţin că e foarte important să ne protejăm astfel căile respiratorii. De asemenea pe ger nu trebuie să fugim ci să mergem în ritm egal, fără efort crescut. "Temperaturile scăzute solicită organismul foarte mult, iar sistemul de reglare termică a organismului poate să nu facă faţă acestor solicitări." afirmaZoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

Organismul produce căldură pentru supravieţuire prin activităţi musculare voluntare cum ar fi mişcarea, sau involuntare, frisoane, tremurături. De asemenea creşte metabolismul prin reacţii celulare, hormoni tiroidieni şi adrenalină. În cazul persoanelor sănătoase organismul se adaptează uşor, însă sugarii, copiii, bolnavii cronici şi vârstnicii pot ajunge cu uşurinţă pe paturile spitalului dacă se expun gerului de afară. Aceştia din urmă trebuie să stea în casă, să îşi facă aprovizionarea cu alimente şi medicamente pentru o perioadă mai lungă de timp şi să aibă la îndemână un telefon pentru că "un apel de urgenţă e de cele mai multe ori vital în salvarea vieţii". De câteva zile echipajele medicale de urgenţă se confruntă cu solicitări specifice sezonului trece.

"Sunt cazuri cu hipotermie la pacienţii cazuri sociale, care nu au unde se adăposti şi sunt expuşi la frig, sunt pertsoane cu boli pulmonare cronice, cu bronhopneumopatii cronice obstructive care se acutizează în această perioadă şi persoane cardiace. " sustinedr. George Gălbineanu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Bihor.

"În această perioadă se caută mai mult medicamentele pentru viroză, antipireticele, cele pentrutuse." spune Nicoleta Mureşan farmacist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri