Mită pentru pensii de invaliditate. Membri ai Comisiei de Examinare Medicală din Bihor, acuzaţi de corupţie

Data publicării:
foto 5 perchezitii SICE BH

120 de poliţişti însoţiţi de procurori au descins dimineaţă în 36 de locuri din Oradea şi din Bihor. O parte dintre anchetatori au mers la sediul Casei judeţene de Pensii, acolo unde funcţionează Comisia de Expertizare a Capacităţii de Muncă. Au intrat în birouri, de unde au ridicat documente şi toţi banii pe care i-au găsit. Nu au fost deloc puţini.

Medicii şi asistentele au fost obligaţi să răspundă întrebărilor poliţiştilor, iar unii şi-au chemat avocaţii.

"- La ce se referă percheziţia?
- Nu se precizează în mandat", a precizat Simona Paşcu, avocat.

"Mi s-au solicitat, în calitate de conductor al instituţiei, contracte de muncă, fişele de post, atribuţiile de serviciu şi procedurile operaţionale în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală", a declarat Leontin Ţîrle, directorul Casei de Pensii Bihor.

Poliţiştii i-au monitorizat o perioadă pe medicii şi asistentele din comisia care acorda sau prelungea pensia de boală. Au aflat că în ultimele două săptămâni 738 de persoane au ajuns în faţa comisiei de expertizare. Potrivit unor surse din anchetă 732 dintre acestea ar fi dat mită ca dosarele să le fie acceptate.

Preţurile ar fi variat între 100 şi 400 de lei pentru revizuirea anuală a dosarului şi între 200 şi 400 de euro pentru prima decizie de pensionare. 30% din fiecare sumă ar fi revenit asistentei, restul ar fi fost împărţită între cei cinci medici din comisie. Se pot aduna astfel sume uriaşe, pentru că în Bihor sunt 38 de mii de persoane care primesc pensie pe caz de boală. În fiecare lună apar 130 de noi cazuri, iar o mie dintre beneficiari vin lunar pentru revizuirea dosarului.

S-ar fi ajuns până acolo încât unei persoane din cele care nu au dat bani comisiei i-a fost respins dosarul pentru pensionarea pe caz de boală, deşi nu avea o mână.

După mai multe ore, o parte dintre medici au fost duşi la cabinete ori la domicilii pentru continuarea percheziţiilor.

"- Dânşii fac nişte verificări.
- Referitor la ce?
- Referitor la dosare de pensii de invaliditate.
- Se spune că anumite dosare de pensii au fost eliberate pe bani.
- Nu există aşa ceva", a spus Ovidiu Pleşa, medic în cadrul Comisiei de Expertizare a Capacităţii de Muncă.

La locuinţa uneia dintre doctoriţele vizate de percheziţii au fost găsiţi 1,2 milioane de lei. La altul în casă anchetatorii au descoperit o geantă cu bani, iar într-un cont au fost găsiţi 500 de mii de lei. S-a aflat apoi că doctorul pleşa deţin acţiuni de un milion de lei la Bursa de Valori din Bucureşti.

Poliţiştii au transmis că 16 persoane vizate de descinderi vor fi duse la Poliţie şi la Parchet pentru audieri, sub acuzaţia de dare şi luare de mită. Alte 50 de persoane vor da declaraţii, suspectate de dare de mită.

În această seară, poliţiştii vor cere aplicarea unui sechestru extins pe avereaa medicilor şi asistenţilor de la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor. Anchetatorii vor să dispună aceeaşi măsură şi asupra bunurilor familiilor acestora, rude de gradul întâi: părinţi şi copii.

Reporteri: Bogdan Costea, Anca Deac, Diana Grad
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Gabor Szilagyi, Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri