O familie luptă de ani buni ca să primească un drept pe care l-a câştigat în instanţă

Data publicării:
indemnizatie 271113

Diana Popa are 14 ani şi suferă de parapareză spastică, epilepsie şi deficienţă mintală medie. Este îngrijită şi supraveghetă de mama sa, care până în 2012 primea ca însoţitor o indemnizaţie de 550 de lei pe lună. Părinţii fetei au dat în judecată comisia de evaluare pentru că în urmă cu doi ani aceasta le-a tăiat dreptul la banii pe care familia îi primea ca ajutor pentru fiica bolnavă. Iar instanţa le-a dat câştig de cauză părinţilor.

Crăciun Popa, tatăl fetei: "Trebuia să mi se dea retroactiv după 9 luni suma de 50-55 de milioane de lei. Nici până în ziua de azi nu am primit un răspuns."

Florian Bronţ, secretarul comunei Ţeţchea: "Această încetare a dreptului minorei de a avea asistent social este culpa exclusivă a comisiei de pe lângă Direcţia de protecţie a copilului, deorece in urma certificatului de incadrare minorei nu i se mai acordat gradul grav, ci accentuat fără asistent personal."

Pe lângă faptul că nu şi-au primit drepturile băneşti câştigate în instanţă, părinţii fetei s-au trezit în acest an cu o nouă decizie a comisiei de evaluare.

Crăciun Popa, tatăl fetei: "Mi s-a tăiat din nou gradul. Consider că e o batjocură la adresa mea si o suferinţă pe undeva. Cunosc situaşia copilului meu mai bine decât aia de la Protecţia copilului. E o batjocură la adresa copilului. Ar trebui schimbat şi numele în "Batjocura Copilului", nu în "Protecţia Copilului"."

Starea fetiţei s-a înrăutăţit

Familia susţine, că deşi comisia consideră că starea de sănătate a fetiţei s-a ameliorat, situaţia este departe de a fi reală.

Simona Popa, mama fetei: "Nu s-a îmbunătăţit deloc. Din contră, e mai slabă. Se descurcă greu şi cu înbrăcatul şi cu spălatul dacă nu o îmbrac, o spăl, ea nu ştie să facă absolut nimic singură."

Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor: "Se evaluează documentele, atât cel medicale, cât şi sociale, precum şi cele puse la dispoziţie de familie. Oricum există posibilitatea de a se contesta acest certificat."

Părinţii fetei sunt acum decişi să facă un memoriu la Ministerul Muncii prin care să ceară o verificare a modului în care comisia de evaluare a persoanelor cu handicap îşi desfăşoară activitatea.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri