Sari la conținut
News Alert

Pericolul din pastilele efervescente. Conţinutul de sare al acestora afectează sănătatea, spun specialiştii

"Efervescența comprimatului se realizează prin reacția dintre acidul citric și bicarbonatul de sodiu."

Cunoscută în detaliu de specialişti, reacţia chimică produsă când pastilele efervescente se dizolvă în apă îi lasă indiferenţi pe consumatorii obişnuiţi, care ştiu însă motivul pentru care le folosesc.

"Ceva vitamina C consum când mă simt mai slăbit."

"Este foarte ok pentru când sunt răcit sau, fiind fumător, tușesc și atunci expectorez."

"- De cât timp folosești aceste pastile efervescente și cum?
- De când am fost mică și mama se asigura să iau vitamine tot timpul să fiu sănătoasă."

Ce ignoră mulţi este cantitatea mare de sare pe care o conţin aceste pastile.

"O tabletă efervescentă poate să conțină până la un sfert de linguriță de sare. Nu există suplimente nutritive efervescente fără conținut în plus de sare și unele dintre ele depășesc cu 50% rația normală de sodiu", susţine dr. Luiza Demian, medic diabetolog.

Prin consumarea zilnică a mai multor pastile este depăşită limita acceptată de cinci grame de sare pe zi. Astfel creşte riscul apariției unor boli cardiovasculare sau cerebrovasculare.

"Consumul crescut de sare este în relație cu creșterea hipertensiunii arteriale la pacienții sănătoși și împietează tratamentul paciențior cu boli cardiovasculare. Este în relație directă cu apariția unor complicații grave cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut", atrage atenţia dr. Corina Cinezan, medic cardiolog.

Un studiu recent al Universității din Dundee, Marea Britanie, a arătat că unele medicamente efervescente produc până la 16% din accidentele cardiovasculare.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Tiberiu Catrișcău

Editor web: Adrian Laboş