Proiect de suflet. Medici, asistenţi şi chiar prefectul de Bihor le-au citit poveşti copiilor internaţi în Spitalul Municipal din Oradea

Data publicării:
spital poveste5

Înconjurat de zeci de copii ce stau înghesuiți pe paturile de spital un voluntar citește o poveste. Cei mici uită pentru câteva minute de suferința și de necazul care i-a țintuit pe un pat de spital. Iniţiativa se numeşte simplu "Să-ţi citesc o poveste" şi este o premieră în România.

"Ne adresăm atât copiilor fără familie din centrele de plasament, cât și copiilor din spitale. Considerăm, totuși, că acești copii din spital sunt oarecum privați de anumite ore de joacă", spune dr. Diana Fericel, judecător pentru manevre de prim ajutor în cadrul Crucii Roșii din Italia.

La prima acţiune desfăşurată la spitalul Municipal din Oradea a participat şi prefectul de Bihor. "Am răspuns prezent pentru că este o posibilitate de a reveni în perioada copilăriei, de a petrece 20 de minute alături de copii şi de a le citi o poveste. Mi-am adus aminte de când făceam acest lucru pentru copilul meu. În primul rând suntem părinți înainte de a avea orice funcție", explică Prefectul de Bihor, Claudiu Pop.

Voluntarii, alături de micii pacienţi

Alți zeci de voluntari au răspuns chemării de a lectura în fiecare zi copiilor din spital un basm sau o întâmplare cu tâlc.

"Noi avem în plus pansamentul suflețelului - poveștile. Încercăm să-i facem să uite puțin de problemele lor, de tratamente și de injecții", spune Raluca Mangra.

"Cu toate că este o oră sau o jumătate de oră sau două ore în fiecare zi, timp care poate să pară puțin petrecut alături de copii, este un mare ajutor pentru ei pentru că fiecare dintre aceste minute adunate unul cu celălalt aduc un pic mai multă educație pentru copii care stau în spital", este de părere dr. Rodica Gilău, medic de anestezie terapie intensivă.

"Cu siguranță că vor interacționa mult mai bine și cu medicii și persoanele din spital care poartă un halat atât timp cât nu venim la ei cu o seringă un ac sau o injecție, ci cu o carte cu o poveste frumoasă, cu intenții bune, poate chiar cu o jucărie", spune Rodica Scheitzner.

Proiectul se va extinde în ţară

Copiilor le-a plăcut gestul voluntarilor şi au ascultat atenţi poveştile.

"- Cea cu Aladin mi-a plăcut!
- Ai mai vrea să-ţi citească?
- Da. Îmi plac poveștile!"

Doctorul Diana Fericel consideră această acţiune ca un bonus: "oferim gratuit două dintre orele noastre pe care le-am putea petrece în altă parte. Nu avem nevoie de bani în numerar, avem nevoie de jucăriile foștilor copii, de hăinuțe ale foștilor copii."

Planul celor care au inițiat acestă practică este de a extinde programul de lectură în cât mai multe spitale din țară.

"Planul nostru este foarte ambițios la modul la care l-am pornit în on line. A prins ca un magnet, lumea vrea să intre în proiectul nostru la nivel național, indiferent de categoria de vârstă de profesie. Deja avem câteva persoane responsabili numiți în câteva orașe din țară", detaliază Mălin Vereș, asistent medical în cadrul SMURD Bihor.

Următorul oraș unde programul ar putea fi pus în practică este București.

reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri