Sari la conținut

Proiecte în Anul Centenarului

Investiţii în infrastructură şi monumente. Este felul în care autorităţile din întreaga ţară vor să marcheze Centenarul Marii Uniri. La Oradea, de exemplu, va fi construit Podul Centenarului, care va fi inaugurat la 1 Decembrie 2018. Este unul dintre cele 100 de proiecte prin care administraţia locală vrea să marcheze 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România.

"Intenţionăm să îl inaugurăm la data de 1 decembrie. Acolo se construieşte un pod în locul fostei pasarele de la Centrul de Calcul care era într-o stare avansată de degradare şi nu mai prezenta siguranţă pentru pietoni", a precizat Anca Grama, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.

Zece milioane de lei vor fi investiți pentru ca în locul fostei treceri pietonale să fie ridicat un pod rutier. Acesta va prelua o parte din traficul din zona centrală și va oferi o pistă de biciclete şi spaţiu pentru pietoni.

"Eu sper ca acest entuziasm să ţină şi în anii următori, pentru că (...) România are nevoie de investiţii în infrastructură şi, (...) din punctul meu de vedere, în primul rând în infrastructură culturală", a declarat Lucian Silaghi, directorul Direcţiei de Cultură Bihor.

Şi alte oraşe mari din România vor marca Centenarul prin investiţii în infrastructură şi monumente istorice. De exemplu, la Arad va fi renovat Palatul Unirii, la Alba Iulia, lângă Cetate, va fi amplasat monumentul Unirii, iar la Bucureşti va fi amenajată o zonă verde de un hectar și jumătate care se va numi Parcul Centenar.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş