Propunere | Deputatul PNL de Bihor Ioan Cupșa cere incriminarea consumului de etnobotanice

Data actualizării: Data publicării:
coperta etnobotanice

Deținerea și consumul de etnobotanice să fie pedepsite prin lege. Este inițiativa deputatului liberal de Bihor Ioan Cupșa, care va cere și incriminarea traficului transfrontalier a acestor substanțe.

Măsura propusă de parlamentarul PNL vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că traficul, deținerea și consumul de etnobotanice nu sunt infracțiuni. Astfel, orice persoană poate consuma aceste substanțe fără nicio consecință, atrage atenția Ioan Cupșa. Asta în condițiile în care, spune deputatul, trebuie asigurat un cadru legal pentru consilierea și tratamentul consumatorilor.

Ioan Cupșa, deputat PNL de Bihor: "Voi cere, prin inițiativa legislativă de modificare incriminarea deținerii și a consumului, incriminarea traficului transfrontalier cu pedepse similiare celor care actualmente se aplică pentru traficul consumului ilicit de droguri.

De asemenea, este obligatoriu să avem o formă agravată a infracțiunii pentru situația în care infracțiunea se consumă în centre pentru minori, în centre sociale, în centre de reabilitare, în instituții de învățământ.

Pe de altă parte este nevoie să intervenim din punct de vedere legislativ și în ceea ce privește tratamentul la care vor fi supuși cei care, din păcate, suferă de o adicție bazată pe consumul acestor etnobotanice."

Potrivit lui Cupșa, numai în anul trecut, la Unitatea de Primire a Urgențelor din Oradea au ajuns peste 150 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma consumului de substanțe psihoactive. 38 dintre acestea aveau între 8 și 18 ani.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri