Sari la conținut

Rafting și baschet în fotoliu rulant. 26 de sportivi cu handicap au vâslit pe Crișul Repede

La 27 de ani Biljana Nedio se bucură din plin de viață, în ciuda handicapului ei. Tinerei din Bosnia îi plac sporturile și le practică ori de câte ori are ocazia. Ski-ul și baschetul sunt printre preferatele ei. Acum însă a avut ocazia să testeze apele repezi ale Crișului.

"Este pentru prima dată pe râu. Și noi avem un râu în oraș, dar asta e prima experiență de acest gen", spune tânăra.

În bărcile gonflabile au urcat 26 de jucători de baschet în scaun cu rotile din Bosnia, Germania, Polonia și România.

"Este un sentiment foarte plăcut. Nu ne e frică, cunoaștem râurile. Sunt momente frumose pentru noi", spune Igor Ignjatovio.

După sesiunea de rafting sporitivii cu handicap au susținut două meciuri în cadrul turneului internațional de baschet în fotoliu rulant. Alexander este din Germania și joacă baschet în fotoliu rulant de zece ani, iar acum este pentru a doua oară în România.

"Echipa din Bosnia împotriva căreia jucăm e foarte, foarte bună. Cred că și noi suntem buni, dar nu atât de buni, așa că e greu să concurezi", recunoaşte Alexander.

"Urmărim integrarea prin sport a persoanelor cu handicap și nu neapart. Este vorba și de socializarea și implicarea cât mai mult în viața activă a persoanelor cu handicap din România și nu numai, pentru că noi aici la Oradea ne adresăm echipelor de club din Europa, practicante ale baschetului adaptat", spune Cristina Carțiș, unul dintre organizatorii turneului.

Turnenul Internațional de Baschet în fotoliu rulant Maria se organizează de 11 ani. 

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță