Sari la conținut

S-a deschis sezonul turistic în Ungaria. La 100 de kilometri de Oradea se află unul dintre cele mai renumite parcuri din Europa

Hortobágyi reprezintă cel mai mare teritoriu de ierburi joase din Europa, iar asta face ca parcul zoologic din zonă să fie unul atipic. Turiştii au posibilitatea să vadă cum trăiesc animalele în mediul lor şi pot chiar să le atingă.

"Suntem din Elveția și e pentru prima dată când venim aici. Suntem foarte încântați să vedem toate aceste împrejurimi frumoase și toate animalele."

"Am venit aici să facem un safari, pentru a învăța despre animalele care au trăit și trăiesc aici și pentru a ne plimba și pentru a crea amintiri speciale."

Bizonii, caii sălbatici specifici pustei maghiare, dar şi lupii reprezintă alte atracţii pentru cei care vin prin zonă..

"Ceea ce vedem aici sunt lupi cenușii. Sunt trei la număr. Vizitatorilor le plac aceste animale și le place să asiste în momentul când le dăm de mâncare", spune Eva Szilagyi, îngrijitoare de animale.

Parcul Naţional Hortobágyi este vizitat anual de 125 de mii de persoane, printre care şi români care locuiesc aproape de graniţa cu Ungaria.

"Am profitat să venim acum, până este verde. Este un pic de răcoare, dar este o vreme plăcută de primăvară."

"Am aflat de acest parc dintr-unul dintre manualele fiului meu. Există un capitol întreg dedicat acestui parc. Acolo am citit și ne-a stârnit interesul."

În zona dedicată animalelor biletul de intrare costă 24 de lei pentru adulţi şi 12 lei pentru copii. În preţ este inclus transportul de la punctul de informare turistică din localitate până în perimetrul special amenajat.

"Cea mai aglomerată perioadă e mai-octombrie. Atunci vin foarte mulți turiști din țară, dar și din țările vecine. Cel mai căutat de safariul, plimbarea cu mașina de teren printre bovine şi cai", explică Attila Guba, ghid turistic.

Hortobágyi este primul parc naţional din Ungaria, înfiinţat în 1973. 26 de ani mai târziu, Comisia UNESCO l-a adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves