Sari la conținut

Scutiţi de taxe. Persoanele cu dizabilităţi nu vor mai plăti niciun fel de impozit

Acest ajutor a venit numai bine pentru Gheorghe Ogrean. Orădeanul de 32 de ani are o deficienţă locomotorie din naştere. Însă problemele de sănătate nu l-a împiedicat să lucreze la o fabrică din Oşorhei şi să desfăşoare activităţi creative în cadrul unui centru din oraş. Are o indemnizaţie de 340 de lei, iar banii se duc de cele mai multe ori pe tratament.

"Banii care trebuia să îi dăm pentru impozit ni se pun nouă în cont şi îi pot folosi mai departe pentru nevoile mele, că până acum nu am putut."

Noile modificări ale Codului Fiscal au fost bine primite şi de angajatori. Cătălin Popa e unul dintre managerii care a lăsat deoparte prejudecăţile atunci când şi-a format echipa. Printre angajaţii firmei de confecţii se numără şi trei persoane disabilităţi.

"Trebuie ajutate aceste persoane, pentru că în final nu facem altceva decât să ne ajutăm pe noi. Dacă vorbesc dintr-un punct de vedere stric financiar, există pe urmă şi avantaje la nivel fiscal, deoarece există tot felul de subvenţii", susţine Cătălin Popa.

Potrivit ordonanţei care aduce modificări Codului Fiscal vizate sunt persoanele cu handicap grav şi accentuat care desfăşoară activităţi în diferite domenii precum piscicultură, cele care ţin de agricultură, din venituri independente şi pensii.

În judeţul Bihor, la sfârşitul anului trecut existau aproape 19 mii de persoane cu dizabilităţi. Dintre acestea, doar 830 desfăşoară diferite activităţi aducătoare de venituri.

Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş