Stâna de Vale | În vacanţă, în capitala zăpezii

Data publicării:
stana de vale

Situată în inima munților Apuseni, la peste o mie de metri altitudine, stațiunea Stâna de Vale revine în atenţia pasionaţilor de schi. Pârtia din zonă a fost refăcută şi le oferă pasionaţilor inclusiv serviciile unui telescaun. Turiştii mai pot admira Izvorul Minunilor ori să facă drumeţii cu snowmobilul pe trasee de o frumuseţe rar văzută.

Serpentine, curbe strânse și peisaje de o frumusețe aparte - asta înseamnă drumul care îl poartă pe turist spre Stâna de Vale. Un Transfăgărășan în miniatură care, în ciuda aparențelor, este ușor de străbătut și este deschis tot timpul anului.

Drumul ne poartă spre inima munților unde ni se arată, în toată splendoarea sa, staţiunea care se întinde pe o suprafață de 2.700 de hectare.

În anii '80, Stâna de Vale era una dintre cele mai renumite stațiuni montane din România. Timpul a trecut și așezarea a rãmas cunoscutã doar ca locul în care se înregistreazã cele mai mari și dese cãderi de zãpadã din țarã.

Nici aceastã iarnã nu a fãcut excepție. Zãpadã a cãzut cu nemiluita, iar asta i-a atras pe turiști. Mai ales cã pârtia de schi din zonã a fost reamenajatã, spre bucuria iubitorilor sporturilor de iarnã.

"- Zăpadă, munte, pentru asta am venit.
- Vă place cum arată zona, peisajul?
- Da, e slendid faţă de câmpia de la Timişoara, e splendid aici."

"- Ne place cu săniuţa, da, ne-am dat câteva ture.
- Îi place micuţului?
- Da, îi place foarte mult. Mai mergem să ne dăm câteva ture.
- Cum vi se pare zona?
- Foarte frumoasă."

Pentru cei care iubesc adrenalina, Stâna de Vale este locul potrivit pentru a încerca drumețiile cu snowmobilul.

"Avem strat de zăpadă, aici la bază, în jur de un metru şi sus pe culmea muntelui, chiar la doi metri. E multă zăpadă, brazii sunt încărcaţi, temperatura e foarte bună şi cred că e una dintre cele mai frumoase ierni din ultimii 5-6 ani", spune Dorel Magda, aministratorul unei baze de închiriat snowmobile.

Am încercat şi noi senzaţiile deosebite oferite de un drum cu snowmobilul. Am ales unul dintre multele trasee care îşi au punctul de plecare în staţiune şi am plecat însoțiți de un salvamontist. Nu de alta, dar e iarnã și pericolele pe munte sunt mai mari decât în alte perioade ale anului.

Lãsãm în urmã brazi încãrcați de zãpadã și peisaje desprinse din povești și ne aventurãm pe poteci ascunse sub un strat de nea. O jumãtate de orã ne ia sã ajungem vârful Poieni, un loc unde aerul este puternic ozonat, iar priveliștea îți taie respirația.

"Ne aflăm la peste 1.600 de metri altitudine, tocmai pe vârful Poieni din masivul Vlădeasa. Vremea a ţinut cu noi, cerul este senin, aşa că de aici putem să admirăm, cu ochiul liber, frumuseţea peisajelor care ne înconjoară", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Este unul dintre cele mai frumoase punct de belvedere din zonă. Dacă ne uităm, putem vedea de jur - împrejurul, deci o panoramă de 360 de grade, următoarele vârfuri: Măgura Fericii, Vârful Tătăroaia, Curcubăta Mare, Curcubăta Mică, se pot vedea pârtiile de schii din Vârtop", explică Mircea Petrescu, de la Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor.

Traseul este ușor accesibil pe timp de varã, însã în sezonul rece trebuie sã fii echipat corespunzãtor.

"Cel puţin până pe vârful Poieni se poate ajunge, bineînţeles, în funcţie de grosimea zăpezii. La ora actuală zăpada în această zonă este a doua ca grosime din ţară după Bâlea, având 97 de centimetri", spune Mircea Petrescu.

Cu trasee accesibile tot timpul anului, cu pârtii de schi și de sãniuș, Stâna de Vale se recomandã ca o destinaţie excelentã de vacanţã din Munþii Apuseni. Ca sã ajungeţi în staþiune, mergeţi pe drumul Oradea-Deva pânã în oraşul Beiuş, de unde mai aveţi de parcurs 25 de kilometri.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri