Tabără de speologie în Padiș

Data publicării:
BETA tabara speo padis

Un perete înalt de 50 de metri, echipament profesional și mult curaj. De asta au nevoie cei 42 de participanți la școala națională de speologie din Padiș.

"Învățăm să urcăm, să coborâm, învăţăm să ne descurcăm într-o situaţie mai deosebită. Dacă avem un incident, să ne ajutăm un coechipier, iar în momentul în care suntem pregătiţi, mergem în subteran, mergem în peşteră unde este întuneric şi deja tehnicile se pot aplica direct", spune Tudor Marin, directorul Şcolii Române de Speologie.

Participanţii sunt împãrțiți în douã categorii, începãtori și avansați. Radu Rigman este din Timișoara și vine pentru prima datã la școala naționalã de speologie.

"M-am înscris pentru a învăţa să echipez peşteri şi pentru a învăţa să conduc o echipă de speologi în peşteră şi pentru a putea conduce oamenii din club într-o peşteră să o viziteze."

Ziua începe cu lecţiile teoretice urmate de cele practice. Dupã antrenamentul pe munte, viitorii speologi intrã în peșteri verticale cu dificultate medie. Abia dupã aceea învațã tehnici speciale pentru parcurgerea traseelor dificile.

"Sunt ferm convinsă că e cel mai bun lucru să faci această şcolă, să înveţi să ieşi în siguranţă, pentru că oricât de frumos este în subteran, cel mai important este să ajungi acasă întreg", crede Ema Marcu, participantă la Școala Română de Speologie.

Tabãra de speologie din Padiș se va încheia pe 27 iulie, când participanții vor primi o diplomã de atestare din partea școlii.

reporter: Simona Rusu
operator: Tiberiu Catrișcău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri