Taxe ca la oraş, drumuri în noroi într-un municipiu din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
drum marghita

Trăiesc la oraş, dar au condiţii ca la ţară. Zeci de locatari ai unei străzi din oraşul bihorean Marghita se plâng de drumurile desfundate şi înecate în noroi pe care circulă în fiecare zi. Asta în ciuda faptului că, spun ei, plătesc impozite şi taxe demne de un municipiu. De cealaltă parte, autorităţile spun că firma care trebuia să reabiliteze strada a dat faliment, aşa că procedura de licitaţie va trebui reluată.

Când vine vorba de zona lor, locuitorii străzii Brânduşei din Marghita o caracterizează printr-o singură propoziţie: se circulă mai greu ca pe uliţele unui sat. Drumul este plin de gropi şi denivelări, iar în loc de asfalt strada e plină de noroi.

„- Dezastru, dezastru. Cu noroi, nu se poate umbla, nici cu maşina, pe jos nicicum.
- Nu a fost niciodată asfaltată?
- Niciodată", confirmă un localnic.

„Este foarte nasol de circulat pe aici şi cu maşini şi pe jos fiindcă atunci când plouă, e noroi, noroi mare. Nu se poate circula, gropi după gropi.”

Până şi taxiurile refuză să ia comenzi în zonă.

„Spune: domnule, nu vă supăraţi, puteţi plăti oricât, dar nu putem veni după dumneavoastră pentru că e mizerabil drumul."

„- Drumul ăsta aici, catastrofă, nu interesează pe nimeni, absolut.
- V-aţi gândit că ajungeţi în 2018 şi încă nu vedeţi asfalt pe strada dumneavoastră?
- Nu m-am gândit."

Oamenii sunt cu atât mai nemulţumiţi, cu cât - spun ei - plătesc impozite mari.

"- Cât aţi plătit?
- 713 lei, impozit pe casă şi teren."

"Parcă nu aparţinem de municipiul Marghita, dar impozitul, impozitul e ca la municipiu. Eu plătesc impozit anual aproape 10 milioane (lei vechi)."

Primarul de Marghita, Ladislau Zoltan Pocsaly, are o explicaţie pentru această situaţie: lucrările de reabilitare a străzii au fost sistate pentru că firma care a câştigat iniţial licitaţia, a dat faliment. În acest caz procedura trebuie reluată, cel mai probabil luna viitoare.

"Firma care este în lichidare, să zicem, sau reorganizare - a respins proiectul. Sunt patru străzi neterminate. Trebuie încă o dat pus la licitaţie şi atunci vedem cine câştigă, să li se bage şi lor beţe în roate, şi aşteptăm să înceapă lucrările."

Proiectul de reabilitare în care este cuprinsă şi strada Brânduşei este realizat cu bani de la Ministerul Mediului. Dacă lucrările nu sunt încheiate până la finalul anului, autorităţile riscă să piardă fondurile.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri