Sari la conținut
News Alert

Tehnicieni formați de pe băncile liceului. O companie americană a plătit costurile pentru autorizarea unei clase

Claudiu Pălincaş are 16 ani și este elev în clasa a noua. Spune că a ales acest profil tocmai pentru că știa că pe piața muncii e nevoie de oameni calificați în acest domeniu. De câteva zile, face practică la fabrica de componente de avioane din Dumbrăvița, Maramureș.

"Mi se pare foarte ok adică învățăm foarte multe aici", spune tânărul. 

Alţi 21 de elevi se pregătesc deja de pe băncile liceului. Este vorba de un program finanţat de o companie americană.

"Noi avem nevoie de o strategie pe termen lung, pe mai mulți ani nu doar pe 6 luni sau 2 ani", spune Kinga Rădulescu, director resurse umane la o firmă.

"Agentul economic a plătit autorizarea acestei clase și am realizat, începând cu anul școlar în curs, această clasă de liceu, clasa a IX-a", explică Alina Neamț, directorul Colegiului Tehnic "Anghel Saligny" Baia Mare.

Teoria învățată la orele de curs devine practică în halele fabricii maramureșene, timp de 3 săptămâni.

"Încep elevii să se familiarizeze cu mediul industrial și cu mașinile în mod special", a observat Nicolae Babiciu, șef de secție.

"Mi se pare o clasă interesantă și o muncă de viitor", spune Alexandru Copeștiuc, elev practicant.

"La finalul celor 4 ani de liceu elevii vor avea competențele necesare operării mașinilor cu comandă numerică, mașini care realizeaza astfel de componente utilizate în industria aeronautică", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Fabrica de componente de avioane din Dumbrăvița este singura de acest gen din Europa și are peste 1000 de angajați. În cel mult trei ani, compania americană dorește să deschidă, tot în Maramureș, a doua fabrică, cu același profil.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa