Tur pe biciclete pe la bisericile de lemn din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
biserici de lemn biciclete Vârciorog grup

Vechile biserici de lemn ale Bihorului au fost redescoperite într-un mod inedit de peste 100 de turişti. Aceştia au urcat pe biciclete şi au pedalat sâmbătă 40 de kilometri prin patru aşezări din judeţ. Au răspuns astfel inițiativei Agenției de Management al Destinației Bihor care a organizat un traseu prin istorie, ce a cuprins patru lăcaşuri de cult ridicate din lemn acum mai bine de trei veacuri.

 

Turiştii au pornit dimineaţa, în jurul orei 9, din staţia CFR din Tileagd, iar primul popas a fost în satul Tilecuș, unde a fost vizitată biserica de lemn ridicată în 1785. Rând pe rând, au fost admirate lăcaşurile din Vârciorog, Fâșca și Hotar.

Vizitatorii pe biciclete au fost întâmpinați de localnici cu produse preparate tradițional sau cu fructe de sezon. De pe mesele ornate cu țesături tradiționale și aranjate în curtea bisericilor nu au lipsit plăcintele, pancovele, sarmalele, brânzeturile, merele, strugurii ori băuturile tradiționale.

biserici de lemn biciclete Tilecuș bucate biserici de lemn biciclete spre Vârciorog pe traseu biserici de lemn biciclete oră de istorie Vârciorog

„Cu aceeași ocazie excursioniștii au putut să admire câteva straie populare și dansuri populare tradiționale de pe Valea Crișului Repede. Istoria localităților și informații despre arhitectura celor patru biserici lăcașe de cult au fost prezentate de către preoții parohi sau de către profesorii de istorie”, a spus Gabriel Bonaciu, consultant în management și turism în cadrul Agenției de Management al Destinației Bihor.

Potrivit organizatorilor, evenimentul ”Redescoperim Bihorul pe bicicletă-Biserici de lemn” a avut ca și scop promovarea acestor vechi lăcaşuri de cult din judeţ, susținerea producătorilor locali, popularizarea preparatelor culinare din fiecare zonă și încurajarea cicloturismului în Bihor.

Editor web: Adrian Laboş
Foto: Gabriel Bonaciu, Vasile Gheorghe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri