Un tezaur vechi de 3.000 de ani, găsit întâmplător în Satu Mare

Data publicării:
comoara
Sătmăreanul cultiva de zeci de ani grădina din spatele casei, dar nu bănuia că printre cartofi şi zarzavaturi zace o adevărată comoară. Piesele de bronz au ieşit la suprafaţă abia zilele trecute, când bărbatul era la prăşit. La un moment dat, a lovit cu sapa un obiect neobişnuit.
 
"O bucată mică de fier, apoi o bucată mai mare. Apoi cum am mai săpat am mai gasit o bucată de două kilograme. Am spus vecinului că am găsit o comoară", spune Janos Angyal, autorul descoperirii.
 
"Ne-am uitat impreună la obiecte mai mult de o oră și nu am știut să ne decidem ce ar putea fi", completează Mate Szebenyi, localnic din Ciumești.
 
Tezaurul a fost îngropat ca ofrandă
Nepotul bărbatului a încercat să afle ce reprezintă obiectele şi a cerut ajutorul profesoarei sale de istorie. "A spus săptămâna trecută că in grădina din Ciumești a găsit niște obiecte din perioada 1200 inainte de Hristos", îşi aminteşte Ana Maria Donca, profesoară de istorie
 
Chemaţi să analizeze piesele descoperite în Ciumeşti, arheologii de la muzeul din Satu Mare au stabilit că: "obiectele care au fost descoperite fac parte dintr-un tezaur sau depozit de bronzuri care a fost ingropat ca ofrande la marginea unei așezari preistorice."
 
Descoperirea este cu atât mai importantă, cu cât în aceeași localitate a fost scos la lumină în urma cu zeci de ani un atelier metalurgic. Arheologii sunt convinşi că acesta era folosit pentru turnarea pieselor de bronz descoperite acum în Satu Mare. Specialiştii vor începe săpături ca să scoată la lumină şi alte comori despre care bănuiesc că există în zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri