Zăcământul termal din Felix, în pericol

Data publicării:
BETA apa termala

Scăderea nivelului zăcământului de apă termală de sub Băile Felix a fost confirmată de senzorii pe care specialiştii i-au amplasat în cele opt foraje licenţiale din zonă. Care este cauza?

"- Unde dispare apa?
- Nu ştiu!", răspunde Aurel Gheorghe, directorul ANRM.

În schimb, hidrogeologii au un răspuns.

"Această supraexploatare e dată de forajele ilegale care nu ar trebui să exploateze apă geotermală", consideră Daniel Scrădeanu, preşedintele Asociaţiei Hidrogeologilor din România.

Însă nimeni pare să nu ştie cine sunt ce extrag ilegal apa termală. Şeful Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale susţine că instituţia nu poate interveni pe proprietăţile private.

"Nu are nici o competenţă în a intra într-o proprietate privată pentru a demonstra că un foraj este cu apă geotermală sau nu, nu e competenţa noastră", susţine directorul ANRM.

La rândul ei, Prefectura Bihor a cerut unui elicopter al Poliţiei să survoleze zilele trecute zona staţiunilor de lângă Oradea pe care să o filmeze cu o cameră de termoviziune. Chiar şi aşa, autorităţile au nevoie de reglementări legale stricte pentru a opri exploatarea haotică a apei termale. "Trebuie găsit cadrul juridic pentru a reduce debitele. Dacă aceste verificări se făceau din 1990 încoace verificări de foraje ilegale fiţi convinşi că nu eram aici", susţine Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

Între timp, specialiştii vor continua până în 2016 un studiu care le va arăta câtă apă poate fi extrasă ca zăcământul din Băile Felix să nu dispară.

"Vrem să stabilim care este debitul exploatabil optim, astfel încât să protejăm lacul şi acviferul ce trebuie să asigure pentru staţiunea Felix apă pe termen lung, pentru a supravieţui această staţiune", explică preşedintele Asociaţiei Hidrogeologilor din România.

Scăderea zăcământului termal a dus şi la dispariţia lacului cu nuferi din Băile 1 Mai. Asta poate aduce României sancţiuni din partea Uniunii Europene.

Adrian Iurchevici, şeful lucrării de cercetare: "Înseamnă 30 de mii de euro pe zi şi blocarea fondurilor europene către România până la restabilirea sitului comunitar."

Rezultatele definitive ale studiului vor fi disponibile în septembrie 2016. În funcţie de acestea, ANRM va putea dispune reducerea volumului de apă exploatată în Băile Felix.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri