Adrian Chebuțiu, fostul şef al UCM Reşiţa, în faţa procurorilor

Data publicării:
ucmr

Adrian Chebuțiu a fost până în 2010 președintele Consiliului de Administrație al UCM Reșița. Fabrica este acum în insolvenţă. ”A transferat tot felul de active către societăți controlate de domnul Chebuțiu sau de apropiați ai dânsului, a încheiat contracte dezavantajoase. Pe mandatul domnului Chebuțiu, UCM Reșița a înregistrat în fiecare an pierderi de peste 300 de milioane de lei”, ne-a declarat telefonic Remus Borza, administratorul judiciar al UCM Reşiţa.

Misiunea lui Adrian Chebuţiu era să salveze fabrica, dar în realitate, spun procurorii, interesele personale au venit înaintea miilor de angajați ai uzinei. În timp ce datoriile UCM Resița creșteau de la o zi la alta, Adrian Chebuțiu își ridica la marginea Timișoarei o vilă impunătoare, cu teren de sport și bazin de înot. Nu s-a limitat doar la imobiliare, și-a cumpărat și mașini puternice, cea mai scumpă valorând cel puțin 50.000 de euro. În acest timp, fabrica intra tot mai mult în datorii. În 2004, restanțele financiare erau de 40 de milioane de euro, iar în 2010 pierderile ajungeau la 200 de milioane de euro.

Pe lângă actualele probleme cu procurorii DNA, Adrian Chebuțiu riscă să ajungă după gratii și din alte motive. În 2010 procurorii descoperau o afacere ilegală pusă la cale cu sprijinul lui Adrian Chebuțiu, statul român riscând să piardă 60 de milioane de euro. în acest caz, fostul manager de la UCM Reșița fiind condamnat la cinci ani de închisoare, o sentință care nu este încă definitivă.

În acel dosar, Chebuțiu a emis mai multe chitanțe din care reieșea că fabrica din Reșița vânduse patru motoare în valoare de 250 de milioane de euro. Cumpărătorul urma să ceară restituirea TVA-ului, dar procurorii DNA au descoperit că vânzarea era fictivă, iar în conturile fabricii nu a intrat niciun ban.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri