Călător de meserie. Un fost corporatist din Timișoara a străbătut Europa, un an, cu puțin peste un euro pe zi

Data publicării:
calator

Este doar una dintre opririle pe care Bogdan Budai a făcut-o în călătoria sa prin Europa. Pentru fostul IT-ist, aventura a început în 2013. Din dorința de a vedea lumea, tânărul a renunțat la munca de birou din multinatională și a pornit la drum, doar cu banii primiți la ultimul salariu. ”În jur de 500 de euro, ca să vorbesc în euro pentru că am călătorit în Europa. Am hotărât să renunț la siguranța financiară în detrimentul visului și pasiunii pe care îl aveam. Mi-am asumat un risc”, afirmă Bogdan Budai.

Spune că a cheltuit puțin peste 1 euro și 30 de cenți pe zi. Ca să se descurce, Bogdan s-a folosit de mai multe site-uri de voluntariat. Prima dată, a ajuns în Ungaria, unde, în schimbul muncii sale, a primit cazare și masă: ”Ulterior, gazdele mi le hotăram din locul în care ajungeam, cu câteva săptămâni înainte de a pleca”.

A urmat Croația, Slovenia, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania și Austria. În total, zece țări europene în care Bogdan a ajuns fie făcând autostopul, fie cu avionul sau feribotul.

”Pentru a mă deplasa dintr-un loc într-altul am folosit autostopul. Pentru cazare și masă făceam voluntariat la schimb”, precizează el.

Pentru a avea unde dormi și ce mânca a învățat să facă lucruri pe care înainte nici măcar nu s-a gândit să le încerce: ”De la grădinărit la renovat anumite construcții, clădiri, inclusiv mi s-a cerut să pictez chiar dacă eu nu am studiat nimic. Mi s-a spus că există trei pânze libere pe care le pot picta pentru a fi puse pe peretele din casă”.

Iar dacă Bogdan a reuşit să viziteze zece ţări din Europa cu doar 500 de euro în buzunar, calculele agenţiilor de turism arată că o călătorie pe acelaşi circuit, însă pentru doar două săptămâni, costă mult mai mult.

”Dacă este să facem o medie pentru 15 zile, deci se poate face o călătorie din aceasta interesantă, provocatoare cu un buget de 700 de euro. Începând de la 700 de euro”, spune Gabriela Petcana, directorul unei agenții de turism.

În acest weekend, tânărul și-a pregătit rucsacul și a plecat în următoarea călătorie: ”Acum mă duc în Hunedoara și continui turul României, prin in țară, trei săptămâni”, - Câți bani ai la tine? Nici nu știu... ”50 de lei maximum”.

După ce a dovedit că nu ai nevoie de sume uriașe ca să vizitezi Europa, fostul IT-ist din Timișoara vrea acum să arate că și în România se poate călători cu bani puțini.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri