Sari la conținut

Chiriile se mută în blocuri noi

Sunt moderne, bine utilate și estetice. Este vorba despre apartamentele situate în blocurile noi, aflate acum la mare căutare pe piața chiriilor.

"Aproape 80% din cei care solicită închirierea unor imobile preferă apartamente nou-construite. Evident că acestea nu se află în centrul orașului, pentru că toate dezvoltările imobiliare sunt situate în zonele de extremitate", declară Puiu Bălan, reprezentantul unei agenţii imobiliare.

Situarea acestor ansambluri rezidențiale în cartiere mărginașe nu constituie un inconvenient pentru chiriașii care sunt interesaţi în primul rând de confortul locuinţei. Totuși, numărul imobilelor noi este semnificativ mai mic comparativ cu numărul celor vechi, motiv pentru care unii clienţi sunt puşi pe lista de așteptare până când alţi chiriași părăsesc apartamentele, spun agenţii imobiliari.

Claudiu Cimpoga a optat pentru o locuinţă dintr-un bloc construit în urmă cu un an. Pentru apartamentul cu două camere, situat într-un ansamblu rezindențial, plăteşte lunar o chirie de 250 de euro.

"- Din punctul nostru de vedere, am luat în calcul în primul rând cheltuielile care sunt destul de mici vizavi de de un apartament într-un bloc vechi.
- Cu cât au fost reduse cheltuielile de la blocul vechi la blocul nou?
- În jur de 50 de euro. 200-300 de lei. Datorită izolării foarte bune, căldura rămâne constantă", a spus Claudiu Cimpoga, chiriaș, într-o discuţie cu reporterul Digi24 Timişoara.

Iar condiţiile, confortul și economia la întreținere par să fie motivele pentru care apartamentele din blocurile noi sunt preferate de timișoreni. În blocurile noi, suprafeţele camerelor sunt mai mari faţă de cele ale apartamentelor construite înainte de '89, respectiv de peste 100 mp în apartamentele de trei camere şi de peste 75 mp în cele cu două camere. Iar când vine vorba de bani, prețurile nu diferă cu mult. Pentru un apartament cu o cameră, într-un bloc nou, situat la marginea orașului, chiriașul plătește 6,2 euro/mp, în vreme ce pentru un apartament cu o cameră, situat într-o zonă centrală, dar într-un bloc vechi, chiria este mai mare cu aproximativ 1 euro.

Diferenţe apar şi la apartamentele cu două camere. Dacă imobilele sunt situate în aceeaşi zonă, chiria pentru locuinţele noi sunt este mai mare cu aproximativ 1 euro. Pentru un apartament cu trei camere, preţul de închiriere este aproape egal. 5,2 euro/mp într-o locuinţă dintr-un bloc nou, în timp ce, într-un bloc vechi, preţul este de 5 euro/mp.

În Timișoara, zonele unde au fost construite cele mai multe blocuri noi sunt Calea Şagului, Lipovei și Calea Aradului.


Reporter: Corina Sfia
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Răzvan Bulacu 

Pe aceeași temă