Contract cu suspiciuni

Data publicării:
contract tantari

Astfel, Robu a cerut specialiştilor din administraţia locală să testeze soluţiile folosite de firma contractată, după ce locuitorii orașului s-au plâns că sunt continuu terorizați de țânțari.  De cealaltă parte, firma care face dezinsecţia spune că în contract e cuprins doar 10% din oraş, aşa că nu are cum să scape timişorenii de ţânţari.

Să ieşi la iarbă verde sau seara la o terasă din Timişoara este un chin. Totul din cauza ţânţarilor. Potrivit contractului pe care Primăria Timişoara l-a încheiat cu o firmă privată dezinsecţia va fi făcută  pe aproximativ 1.000 de hectare, din totatul de 12.000 de hectare cât are Timişoara.

„În zona Păderea Verde, locul un timişorenii preferă să îşi petreacă sfârşitul de săptămână, dezinsecţia se face numai pe 50 de hectare, în condiţiile în care suprafaţa împădurită are peste 700 de hectare” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Timişorenii care vor să meargă la un grătar nici  nu se pot apropia de pădure. Însă situaţia este la fel de deranjantă în toate cartierele oraşului.

„Foarte mult ne deranjează. Nici nu am putut intra în pădure am rămas pe alee. E plin de ţânţari şi direct te acată şi degeaba ne-am dat cu spray nu am putut sta în pădure”, spune o timișoreancă.

„O dată or stropit, acum vreo două săptămâni. De atunci nimic”, adaugă un alt timișorean.

„Sunt muşte, parcă nu-s ţânţari, foarte mari au crescut, îs dublu, triplu. Îs foarte mari. Am intrat şi am ieşit în secunda doi”, admite o altă locuitoare a orașului.

Cum la Primăria Timişoara s-au adunat zeci de sesizări de la cetăţenii deranjaţi de ţânţari, primarul oraşului a transmis din Singapore, pe Facebook, că vrea analizarea substanţelor folosite de firmă pentru a evita un nou scandal marca Hexi Pharma.

„După semnalele ce le primesc de la cetăţeni şi după ce am observat şi eu însumi înainte de a pleca din Timişoara, eficienţa este destul de scăzut. Am cerut directorului Direcţiei de Mediu să facă o analiză a substanţelor folosite să nu cumva să ne trezim că şi aici avem de-a face cu o escrocherie aşa cum s-a întâmplat în domeniul sănătăţii”, a precizat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Reprezentanţii firmei de dezinsecţie susţin că s-a ajuns în această situaţie tocmai pentru că în contract nu este cuprins tot oraşul şi nu se tem de niciun test asupra produselor folosite de ei.

„Produsele sunt de la două firme reputate, nu din Europa, din Lume. Trebuie să ţinem cont de toţi factorii. Când s-a făcut dezinsecţie ca lumea nimeni nu s-a plâns că nu sunt ţânţari. Acum că se face pe 10% din suprafaţă, e catastrofă. Puteţi face un costum  din jumate de metru de stofă? Nu. Un pantalon scurt poate să iasă”, susține Leontin Roman, directorul firmei care face dezinsecţia.

Primăria Timişoara plăteşte aproape 100.000 de euro, pe şase luni, firmei specializate în dezinsecţie. Contractul a fost semnat în regim de urgenţă din cauza alertei virusului Zika. Timişoara nu mai are un contract pe o perioadă mai lungă din 2014. Atunci s-a organizat ultima licitaţie, dar o firmă descalificată a atacat decizia în instanţă. Dosarul este încă pe rol la Tribunalul Bucureşti. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri