Sari la conținut

Impozit zero pentru mașinile hibrid


Noul cod fiscal ce va intra în vigoare la începutul anului viitor permite autorităţilor locale să ofere reduceri la impozite pentru posesorii de vehicule considerate nepoluante. Cei mai fericiţi de pe urma acestei măsuri vor fi locuitorii Aradului care dacă au în propritate o astfel de maşină nu vor mai plăti impozit deloc.

Municipalitatea din Arad a decis să acorde reducere 100% pentru impozitul pentru acest tip de vehicule, este vorba de vehiculele hibrid sau electrice.

„Interesant este că la această oră Primăria Arad nu are o statistică, câte astfel de maşini există pe raza Municipiului aşadar nu se ştie exact câţi sunt beneficiarii acestui proiect”, Dan Codre, corespondent Digi24 Arad.

Nu toţi şoferii însă sunt încântaţi de noua măsură pe care unii dintre ei o consideră discriminatorie şi chiar nedreaptă.

„Că-i maşina nepoluantă, că e pluantă, tot distrug asfaltul deci tot va trebui să participe într-un fel sau altul la refacerea infrastructurii, dar pentru început să încurajăm, cum am mai spus, sunt de acord...”

„Credeţi că e bine că sunt scutiţi de la taxe cei care au maşini considerate ecologice? Dar... categoric, categoric! Ar fi bine ca toţi să avem maşini din alea! Categoric că ar fi bine! Sigur că da”

„Şi ei ca şi mine şi ca toţi ceilalţi sunt participanţi la trafic, beneficiază de anumite avantaje, parcări şi nu ştiu ce... n-am, nu văd motivul pentru care să fie scutiţi!”, sunt de părere șoferii.

Dacă în Arad nu există dealeri care vând mașini hibrid, în Timișoara există atât reprezentanțe auto, dar mai ales amatori ai mașinilor eco. Mircea Dumitrache este unul dintre ei. Și-a achiziționat o mașină hibrid în urmă cu doi ani cu aproximativ 24000 de euro, convis de faptul că investiția este una avantajoasă din toate punctele de vedere. 

„La carburant dacă vrei poți să faci economie. Eu zic că asta este diferența între un hibrid și alte mașini. Dacă vrei economie, dacă vrei cu  mașina asta poți să faci economie. La celelalte mașini consumi cât scrie în carte. Eu zic că în România lumea e încă reticentă față de tehnologie hibrid”, Mircea Dumitrache, posesor al unei mașini hibrid.

Cei care comercializează mașini dotate cu sistem hibrid susțin că diferența de preț dintre o astfel de mașină și una convențională se recuperează în timp, iar costurile de mentenanță și reparații sunt cu până la 50% mai mi mici. 

„Calculele arată că dacă mașina se folosește undeva la 15000-20000 km pe an, beneficiile se observă încă din primii doi sau trei ani, iar diferența de preț se recuperează cam într-un an și jumătate”, spune Memoranu Onac, supervizor showroom auto.

„Taxele ce se plătesc sunt cu 95% reduse în cazul mașinilor hibride și cu 100% reducere, drept urmare nu se plătește nimic, în cazul mașinilor cu motor electric, cu tracțiune electrică integrală”, Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Dacă până în prezent singurul criteriu pentru stabilirea impozitului era capacitatea cilindrică a vehiculului de acum încolo funcţionarii care calculează taxele vor trebui să fie atenţi şi la tipul combustibilului utilizat. Toate aceste date sunt trecute în cărţile de indentitate ale maşinilor şi se află deja în baza de date a autorităţilor locale care trebuie doar să le proceseze. Potrivit Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere din cadrul Prefecturii Arad în judeţ circulă 187 de maşini hibrid sau electrice.

Reporteri: Dan Codre și Raluca Popa

Operatori: Cristian Kovacs și Mihai Pop