Incendiul din Parcul Naţional Domogled: o mie de pompieri, poliţişti şi voluntari luptă cu flăcările

Data publicării:
incendiu 2







Încă de miercurea trecută, de când a izbucnit incendiul din Parcul Naţional Domogled, pompierii şi voluntarii au încercat să oprească flăcările se se extindă la pădurile de pin negru, o specie protejată. Din păcate, nu au reuşit, pentru că terenul este accidentat şi se intervine foarte greu, doar cu găleți și lopeți.



 

Ca să nu mai facă naveta între localitatea Băile Herculane și locul incendiului din Parcul Naţional Domogled, echipele și-au amenajat o tabără chiar pe munte. Este locul de unde, în fiecare dimineaţă, se face planul de intervenţie şi se pleacă la o nouă luptă cu flăcările.

Numai în ultimele două zile în jur de 150 de hectare de subarboret s-au făcut scrum. Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Alin Cica, director la Crucea Roșie Caraș Severin, ne precizează: ”De dimineață am avut în jur de 80 de persoane la care am acordat primul ajutor, cu arsuri minore, cu bătături din cauza bocancilor și două fracturi de falange”.

Pentru că apa nu poate fi cărată decât in recipiente mici, echipele de intervenție speră ca numarul forțelor să se mărească pentru a stinge în totalitate focul din Parcul Naţional Domogled.



Intervenția este deosebit de grea. Terenul este foarte accidentat, există pericolul de cădere de pietre, greu se urcă, este destul de abrupt”, afirmă col. Titus Susan, șeful ISU Caraș-Severin.

 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus suplimentarea forţelor cu pompieri din judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj. În ajutorul echipelor de la sol vin şi două elicoptere ale MAI. Concentrarea de forţe în Parcul Naţional Domogled este necesară mai ales că se anunţă un nou val de caniculă care ar putea duce la extinderea flăcărilor.

Reporter: Doru Iacob
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri