Sari la conținut

Investiţie nefolosită, desfiinţată după șase ani

”Acesta este unul dintre cele 7 bazine care urmează să fie desfiinţate. Pe lângă faptul că ele nu sunt îngrijite, au ajuns depozite de gunoaie. Mai mult, gardurile care le împrejmuiesc sunt rupte, ele reprezentând un pericol pentru copiii care se joacă în parc”, precizează Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Bazinele trebuia să fie de fapt fântâni cu jocuri de apă. Însă instalaţia nu a funcţionat niciodată. Pentru că, timp de șase ani, nimeni nu s-a îngrijit de ele, bazinele au ajuns să adune numai apă de ploaie și şi gunoaie.

”E cam pericol, pentru că sunt puşti mai neastâmpăraţi care se joacă şi escaladează gărduleţul şi nu prea e bine”,
”Nimeni nu se interesează să protejeze copiii pentru că poate să se înţepe. Uitaţi dacă cade cu burta, intră în el”,
”E pericol. N-am înţeles care e scopul şi dacă sunt făcute de ce nu sunt întreţinute”, spun timișorenii.

Bazinele au fost construite în parc în anul 2009, odată cu modernizarea spaţiului verde. Investiţia totală a ajuns la peste un milion de lei – bani publici. Acum, tot pe banii contribuabililor, vor fi desfiinţate.

”Am văzut că întradevăr ele reprezintă un pericol pentru copii şi mai sunt şi inestetice. Eu nu ştiu ce specialişti au fost cei care au conceput aşa ceva. Această operaţiune va costa extrem de puţin, nu am un calcul făcut, dar pe operaţiile de întreţinere se face intervenţia”, afirmă Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Reprezentanţii fostei administraţii se apără şi spun că proiectul a fost bine gândit şi că stricăciunile au intervenit pe parcurs, deşi erau conştienţi că bazinele, adânci de aproximativ 50 de centimetri, pot fi periculoase.

”Tocmai de aceea s-au şi înconjurat ca să fie protejaţi copiii foarte mici. Tot proiectul aşa a fost aprobat să aibă tema apei”, spune Adrian Orza, fostul viceprimar al Timişoarei. - Dar nu s-a luat în calcul de la bun început faptul că ele ar putea reprezenta un pericol pentru cei mici? ”Păi ba da, tocmai de aceea s-au pus acele garduri. Ele nu au fost întreţinute. Ştiţi foarte bine că a fost o perioadă în care parcurile nu au avut contract de întreţinere şi era normal să se deterioreze. Asta nu are legătură cu proiectul. Proiectul spun eu a fost unul reuşit”.

Pentru că sunt deteriorate şi periculoase pentru cei mici, actuala administraţie a oraşului a decis să înlocuiască actualele bazine cu zone cu iarbă. Adică să readucă spaţiul la starea iniţială de acum șase ani.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche