Sari la conținut

Lunga...  așteptare. Oamenii așteaptă refugiați în localitatea din Timiș


„La mai bine de o lună după ce a fost ridicată, tabăra de la Lunga e încă neschimbată. Forțele de ordine sunt în continuare mobilizate aici, iar accesul în zonă este interzis” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Oamenii legii sunt pe poziții, atenți la orice mișcare pompierii și jandarmii mobilizați în tabără au grijă ca fiecare cort să fie pregătit. Autoritățile recunosc că valul de migranți din Serbia și decizia Comisiei Europene de a redistribui o nouă cotă de refugiați i-au convins că e posibil ca aceștia să calce și pe pământ românesc. 

„O să fie amprentați, identificați și o să fie transferați în tabere de refugiați. Așteptăm...cu valul ăsta care vine din spre Serbia poate ajunge și la Comloșul Mare”, declară Ovidiu Ștefănescu, primarul comunei Comloșu Mare.

Chiar și așa pentru oamenii din Lunga viața merge mai departe. Unii sunt gata să îi primească pe refugiați, în vreme ce alții sunt supărați că nu-și pot ara grădina din cauza taberei ridicate în spatele casei:

„Ei nu mănâncă mâncare ca noi, ei mănâncă altceva, fără carene grăsimi, eu le-aș arăta, ce mănâncăn de asta sau de aia. [Și le-ați găti?] Le-aș găti dacă ar aștepa, dacă nu le-aș da hrană rece ce-aș avea".

„O noapte i-aș primi bineînțeles, o noapte și după, să își caute drumul mai departe".

„Nu o să poată intra în grădină oamenii ca să are că în curte nu ai pe unde intra că na... s-a umblat pe aici prin spate. [A, din cauza taberei?] Da!"

Din cele două tabere din județul Timiș, doar cea de la Lunga a mai rămas în picioare, cealaltă ar fi fost demontată la finalul săptămânii trecute. 

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Andrei Marina