Sari la conținut

Morile din Eftimie Murgu vor fi reparate

Nea' Lazăr, cum îi spun sătenii, are 87 de ani și a vegheat asupra morilor de când se știe. I-a plâns sufletul când a văzut că viitura ia tot ce îi iese în cale, în urmă cu o lună și jumătate. Imediat ce s-au retras apele, alături de mai mulți localnici, au început să lucreze la mori.

"N-am mai avut ce face, a venit, le-a luat... și-acum ne luptăm să le facem pe toate înapoi cum au fost. Ne-am apucat, am lucrat în două zile, pe-aici, că a fost plin aici, complet, după aia a zis că vine cineva să ne ajute", spune localnicul Lazăr Sârbu.

Nu au reușit să pună pe apă decât două dintre mori, deoarece era nevoie de un excavator, iar oamenii nu și-au permis să-l plătească. Una dintre morile reparate este Firiz, aflată chiar la baza rezervației. Sătenii ajung să macine, aici, abia o dată pe lună. Acum a venit rândul Mariei Goga: "La porci, grâu cu boabe măcinăm, iar asta e pentru mămăligă făină, și pun apoi pentru porci".

Toți localnicii au răsuflat ușurați în momentul în care au văzut încep lucrările, iar morile vor deveni din nou funcționale. În aceste zile au început lucrările pentru lărgirea și adâncirea albiei pârâului Rudărica. Un singur of mai au oamenii din localitatea Eftimie Murgu, din județul Caraș-Severin. Drumul care duce spre localitate este atât de deteriorat, încât alungă turiștii. Nimeni nu a găsit, în ultimii ani, fondurile necesare pentru repararea celor 7 kilometri.

"Avem drumul acesta la intrare, care trebuie să se reabiliteze, dar avem promisiuni că se face. E un punct care trebuie rezolvat pentru ca turiștii să poată veni în condiții bune să ne viziteze, pentru că toți ne spun că e dezastru", ne-a declarat Mugur Dănilă, viceprimarul localității Eftimie Murgu.

În sezonul de vară, peste 300 de turiști ajung, în fiecare sfârșit de săptămână, la Rezervația Mulinologică. Mulți dintre ei vin, pentru aceasta, din străinătate.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor Web: Răzvan Bulacu