Sari la conținut

Mormântul lui Arsenie Boca, profanat. Un bărbat a săpat o groapă

Bărbatul, de loc din judeţul Maramureş, fără ocupaţie, a fost văzut în ultimele zile în zona mânăstirii. Vineri după-masa nu a mai plecat din curte, la ora închiderii, iar după ce s-a întunecat a început să-şi pună planul în aplicare. Cu o lopată a săpat o groapă în mormântul lui Arsenie Boca. Iar motivaţia sa pentru acest gest este halucinantă.

”L-am profanat ca să fie canonizat, cel mai mare sfânt al Ardealului, sfântul cel mare Arsenie Boca”, a susținut bărbatul.

”Am stabilit faptul că bărbatul ar fi săpat o groapă în zona mormântului părintelui Arsenie Boca, cu o adâncime de aproximativ 50 de cm. În momentul când poliţiştii au ajuns la faţa locului, acesta a încercat să scape, ascunzându-se în pădurea din zona mânăstirii”, precizează Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Măicuţele de la mânăstire au reparat foarte repede mormântului lui Arsenie Boca, astfel că pelerinii care au ajuns sâmbătă dimineaţă acolo nu au găsit nimic schimbat.

”Chiar noaptea, maicile de la mânăstirea Prislop au reuşit într-un timp relativ scurt să repare şi astăzi s-a desfăşurat pelerinajul în mod normal”, ne-a declarat Gabriel Miricescu, purtător de cuvânt al Episcopiei Devei.

- E aranjat, nu se vede nimic? ”Nu se vede nimic. Flori puse proaspete şi pământul ud tot, florile frumoase, proaspete”, - Este în regulă mormântul? ”Da, absolut în regulă”, spun pelerinii.

Mai mult, pelerinii refuză să creadă că cineva ar putea profana mormântului lui Arsenie Boca:
”Fiecare cu credinţa lui, cât avem, mai multă, mai puţină sau care duc în extremă. El e un caz care dă în extremă, să înţeleg. Exact, asta a fost”,
”Nu înţeleg cum a intrat acel bărbat aici, e totuşi atâta pază. Nu cred că s-a întâmplat aşa ceva, nu cred”,
”Păi, dar nu-i normal, clar că nu e normal”.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore. Este cercetat pentru profanare de morminte, infracţiune pentru care riscă până la 2 ani de închisoare. El va fi supus, de asemenea, şi la o expertiză psihiatrică.

Pelerinaj la Mănăstirea Prislop, la mormântul părintelui Arsenie Boca

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă