Sari la conținut
News Alert

Pasiune... de colecție. Un student din Timișoara deține o colecție de miniaturi auto de 180 exemplare

”Sunt muscle caruri, produse în America, au o istorie foarte interesantă, deși au multă putere, se conduc destul de greu”. Pe Ian Kapusy, un tânăr din Timișoara, student la Mecatronică, l-ai putea lăsa să vorbească ore în șir despre mașinile sale, care formează o colecție de aproximativ 180 de exemplare. În timp ce unele sunt primite cadou, altele au fost achiziționate în timpul vacanțelor în Cehia sau Doublin, iar altele sunt moștenite, de la tatăl și bunicul său.

Din familie, de la tata, bunicul, amândoi lucrează la mașini și când eram mic îi vedeam cum meșteresc, nu înțelegeam eu mare lucru, dar din familie provine totul. Cam pe la doi ani și am tot continuat. Când eram mai mic eram mai pasionat, tot căutam și mereu când mergeam la cumpărături îmi cumpăram câte o mașinuță, pentru că mereu găseam câte ceva nou”, afirmă Ian Kapusy.

Preferatele lui sunt mașinile americane din anii '65, care pot fi adesea întâlnite în filme vechi. Însă timișorenii prezenți la expoziție s-au bucurat de fiecare exemplar expus: ”E impresionantă, avem și noi una, de vreo zece ori mai mică, dar e impresionantă”, ”Cam toate îmi plac”, - Ți-ai dori să fii un mare șofer, când mai crești? ”Da, aș vrea”, - Vă plac mai mult mașinile mici sau cele mari, adevărate? ”Le împărțim, mașinile mici rămân la el, cele mari la mine”, ”Probabil, cele mari pentru a fi conduse, cele mici pentru a fi admirate”.

Pe lângă mașinile în miniatură, timișorenii prezenți la expoziție au putut admira și un monopost de Formula 3000, care îi aparține lui Lucien Hora, multiplu campion național la automobilism. Mașina de curse cântărește 562 kg, are un motor de aproape 500 de cai putere și poate ajuge la o viteză de 200 km/oră în 5,4 secunde.

”Cea mai frumoasă amintire este când m-am dus să o încerc într-un circuit în Italia, a fost un vis împlinit, am zis că nu mă las de curse până nu conduc un monopost. Și au trecut cinci ani de când îl conduc”, afirmă Lucien Hora.

Expoziția intitulată "Mașini mici, legende mari" poate fi admirată până pe 31 ianuarie, la showroom-ul unei mărci de autoturisme din Timișoara.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche