Sari la conținut

Post de jandarmi unic în țară

La noul post montan vor lucra nouă jandarmi. Aceștia au fost specializați în activități de promovare a mediului, a zonelor sălbatice din cele opt județe, dar și de combatere a braconajului cinegetic, silvic sau piscicol. Protecția jandarmeriei se va aplica, în principal, ariilor protejate.

Coridorul ecologic se întinde din Munții Apuseni din Masivul Codra Moma până în Carpații Meridionali, în județul Gorj, în orașul Tismana. Este un coridor bogat din punct de vedere al faunei, sunt elemente care fac această zonă unică, printre care și populația de urși, 24% din populația de urși a Europei se află în această zonă”, explică Nicolae Răducu, jandarm.

„Pe timpul misiunilor, jandarmii vor acționa pentru protejarea animalelor sălbatice protejate de lege și aflate în dificultate”, spune Gabriel Ciocan, șef Post Zam.

 Jandarmii vor putea acționa, atunci când va fi nevoie, în Hunedoara, Alba, Caraș- Severin, Timiș, Arad, Bihor, Cluj și Gorj. Ei au fost dotați cu aparatură IT, echipamente de iarnă, precum și cu două autoturisme de teren. Primii care au aflat despre noile dotări ale jandarmeriei au fost copiii din comună.

„Mașinile de teren sunt special preparate pentru zone greu accesibile și pentru trasee forestire. Sunt supraînălțate, iar în interior sunt dotate cu bare de protecție asemănătoare mașinilor de curse”, Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.

„Este unic nu numai prin activitatea în sine a proiectului, dar și prin ceea ce o să facem din punct de vedere legislativ”, a precizat Viorel Sălan, cmdt IJJ Hunedoara.

 Jandarmii vor lucra alături de reprezentanți ai asociațiilor de protecție a animalelor și de conservare a ariilor protejate.

 „Proiectul vizează un coridor ecologic regional, este singura zonă care mai permite trecerea animalelor sălbatice între regiunea Apusenilor și a Carpaților Meridionali. La finalizarea proiectului vom folosi această experiență pentru a promova implicarea jandarmeriei în genul aceasta de probleme la nivel național”, a adăugat și Radu Moț, președintele Asociației Zarand.

 Proiectul româno-britanic a primit trei milioane de euro finanțare europeană. 175 de mii de euro din această sumă revin Jandarmeriei Române. Început în 2014, proiectul trebuie finalizat în termen de cinci ani. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș