„Profesioniștii", angajați de pe băncile şcolii

Data publicării:
profesionisti prima

”E ca o scară de bloc. Îl sting de la etajul 1 și îl aprind de la etajul 2”.Dacă aveți probleme cu instalația în blocul de locuințe îl puteți chema pe Snejan Milivoi. Are 18 ani, dar are calificare de electrician, pentru că astăzi a absovit prima clasă profesională de la Liceul Energetic din Timișoara, împreună cu alți 14 elevi.

În urmă cu doi ani, când a ales meseria în detrimentul liceului, totul părea un obiectiv greu de atins: ”Am prieteni care au facultate și caută de lucru și eu cu școala profesională pot să mă angajez”.

Iar ambiția și prezența constantă la cursuri și la orele de practică au făcut ca visul său să se împlinească. ”Pentru mine cei doi ani au fost un mare avans pentru restul vieții. Eu, de pe băncile școlii ajung la un loc de muncă bine plătit. Am prieteni care lucrează în construcții, lucrează afară în frig, în ploaie. Eu, spre deosebire de ei, am un salariu tot timpul stabil”, susține Snejan Milivoi.

Colegii săi de clasă vor deveni din toamnă colegii săi de muncă, pentru că toți cei 15 absolvenți vor lucra la o companie de top din Timișoara. Mulţi dintre ei se vor întâlni și la liceu, pentru că jobul nu îi împiedică să își continue studiile, la seral.

”Aș fi căutat mult și nu cred că m-aș fi angașat așa repede”, afirmă Ludovic Konyhai. ”Vreau să îmi continui și studiile, să merg la liceu și dacă se poate și o facultate”, anunță Alin Ciucle.

Așa că „profesioniștii", cum îi numesc acum profesorii, sunt alți oameni. O spun chiar cei care le-au pus șurubelnița în mână.

”Important este că au finalizat o meserie, sunt calificați. 08.30 19. MUSCĂ Îi văd total schimbați, schimbați la propriu, pentru că le citim acum în ochi siguranța de sine”, precizează Patricia Pisano, directorul Colegiului Tehnic "Regele Ferdinand I" Timişoara.

”Până la urmă asta a contribuit la schimbarea mentalității lor, faptul că au primit o bursă, atât de la stat, cât și din partea agentului economic și garanția unui loc de muncă”, afirmă Ioan Muntean, profesor la Colegiul Tehnic "Regele Ferdinand I" Timişoara.

”Au trecut cu bine de cei doi ani, vorbim de aproape 360 de ore de practică în cadrul școlii și alte apropae 900 de ore în companii, sunt tineri bine pregătiți”, ne-a declarat Alina Bratu, reprezentant de companie în domeniul automotive.

Alți 40 de elevi le vor călca pe urme, începând cu această toamnă, când o nouă generație se va pregăti pentru meseriile de electricieni şi electromecanici.

reporter: Raluca Popa
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri