Sari la conținut

Profesor demis, ales primar  

Candidatul ALDE Vasile Petruescu a câştigat alegerile din comuna Traian Vuia cu 46% din voturi, la o distanţă de 12 procente faţă de contracandidatul său. Asta deşi anul trecut, edilul ales a fost implicat în unul dintre cele mai mari scandaluri de fraudare a bacalaureatului din judeţ.

„În vara anului trecut, Vasile Petruescu, pe atunci profesor de istorie a fost sancţionat cu desfacerea contractului de muncă, pentrun că ar fi lăsat elevii de la Liceul Traian Vuia din Făget să copieze la examenul de bacalaureat”-  Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

„Eu le mulţumesc celor care în 7 august anul trecut, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie de la Inspectoratul Şcolar, am fost daţi exemplu: cei nouă. Datorită acelei decizii sunt astăzi primar. [Credeţi că aceste lucruri vă afectează imaginea de primar?] Nu! Şi ştiţi de ce, nu e o cauză penală, eu nu fac parte din penalii României, deloc! E un conflict de  muncă”, explică Vasile Petruescu, primarul ales din comuna Traian Vuia.

În urma scandalului de la bacalaureat, 140 de elevi au fost eliminaţi din examen şi alţi zeci de profesori au fost sancţionaţi. Printre aceştia şi primarul proaspat ales. Scandalul însă, nu i-a pătat imaginea.

„Copilul care nu ştie trebuie ajutat, ei nu au prea vrut să îi ajute. [Şi nu v-a împiedicat asta să îl votaţi?] Nu, de ce? Îi foarte bun, e un om de treabă, îl cunoaştem de ani de zile”, spune un părinte. 

„Ce v-a determinat să îl alegeţi atunci? Îi mai tânăr şi  e o speranţă spre viitor”, spune un localnic.

„Încercăm şi cu tineri acum, cred că o să facă treabă. Nu am auzit nimic de rău de el. Foarte bun”, adaugă un alt localnic.

Nici colegii din partid nu s-au lăsat influenţaţi de acel episod, iar contracandidaţii săi se abţin de la comentarii.

„A fost o... ceva care a trecut, care nu trebuie băgat în seamă. Deci nu îi pătează cu absolut nimic reputaţia şi renumele în comuna noastră”, explică Adrian Panaiţescu, preşedintele ALDE, filiala Traian Vuia.

„Am fost şi eu candidat, colegi cum se zice, dar mă abţin de la comentarii care nu îmi stau în caracter”, spune și Nicolae Crîșciu – viceprimarul comunei Traian Vuia.

În mandatul câştigat, Vasile Petruescu îşi propune să atragă mai mulţi investitori în comună şi să creeze câteva sute de locuri de muncă. 

Reporter: Mihaela Crețu

Operator: Mihai Pop