Remember Timișoara - 16 decembrie 1989 

Data publicării:
De unde a pornit Revolutia

De la ora 12,30 mai mulți tineri artiști plastici expun în foaierul Operei. Aduc în faţa publicului fotografii surprinse în acele zile, dar şi o proiecţie de film documentar „ Remember decembrie 1989". De la ora 15, Consiliul Local Timișoara se întrunește într-o ședință festivă, iar de la ora 20, în Piața Victoriei se vor aprinde candele, în memoria victimelor Revoluţiei.

 

16 decembrie este ziua în care, cu 24 de ani în urmă, manifestaţia de protest din fața Bisericii Reformate din Timișoara (foto), unde mai mulți enoriași s-au strâns cu o zi înainte, pentru a împiedica mutarea pastorului Laszlo Tokes, s-a transformat într-o mișcare împotriva regimului comunist. În Piața Maria din Timișoara se adunaseră sute de timișoreni. Tot acolo, un tânăr a oprit un tramvai și a strigat: "Jos Ceaușescu". Circulația a fost întreruptă în zonă. Oamenii au început să strige "Libertate".

Mișcările de protest s-au extins. Grupuri din ce în ce mai numeroase şi compacte şi-au făcut apariţia mai peste tot în oraş. Glasurile au prins putere. Se contura deja o atitudine clar anticomunistă. Spre seară au avut loc primele ciocniri între forțele de Miliție și Securitate. Forţele de represiune au trecut la arestări. Zeci de manifestanti au fost bătuti crunţi în acea zi. În noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, în urma intervenţiei brutale a forţelor de ordine, s-au înregistrat primele victime.

redactor: Sorina Covlea
editor web: Călin Țenche  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri