Timișoara: 2.600 de apartamente debranşate, din cauza facturilor uriaşe, de la Colterm

Data publicării:
debransari 1

Pentru că au rămas singurele din bloc fără centrală proprie şi nu mai fac faţă în timpul iernii să plătească facturile mari, numeroase persoane au hotărât să-şi instaleze centrală de apartament.

„Încălzirea centralizată era destul de scumpă, chiar foarte scumpă, aş putea să spun şi, la un moment dat, nici nu ne mai convenea, nu numai din punct de vedere al preţului, ci şi faptul că nu aveam căldură atunci când era nevoie mai mare şi aveam căldură când afară erau deja 20 de grade", afirmă o locatară, Corina Malcoci.

Preţul gigacaloriei este de 252 de lei. Sunt blocuri în Timişoara în care peste jumătate dintre locatari au optat pentru centrală proprie. Din această cauză, vecinii acestora sunt nevoiţi suporte cheltuieli foarte mari.

 

„Din momentul în care, într-un bloc, o parte dintre proprietari, majoritatea, şi-au pus centrale, minoritatea trebuie să-i urmeze. Decât dacă nu are posibilitatea. Pentru că, de obicei nu se plătesc părţile comune cât trebuie. Şi atunci cei care au rămas în sistemul centralizat trebuie să plătească mult mai mult decât ar fi plătit înainte", a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara.

Reprezentanţii reţelei de termoficare aruncă vina pe locatarii care au făcut trecerea la centrală proprie fără să respecte proiectul de debranşare.

Petrică Pampu, director Colterm, afirmă că „Dacă ceilalţi vecini ar fi fost cinstiţi şi corecţi faţă de cei care rămân şi trebuia în momentul în care au primit aprobarea, doar ei au primit-o cu redimensionarea, cu proiect. Dacă s-ar fi respectat, ar fi rămas nişte secţiuni ale conductelor, normale, ca să nu aibă pierderi mari".

Reprezentanţii reţelei de termoficare a Timişoarei susţin că trendul este unul descendent. În 2012, au primit 4.600 de cereri de debranşare, iar anul acesta se aşteaptă la aproximativ 3.500 de solicitări.

 

Invitat în platoul știrilor Digi24 Timișoara, pentru a discuta despre retehnologizarea Colterm și debranșări, a fost Dan Diaconu: are și viceprimarul Timișoarei... centrală proprie de apartament?

reporter: Miodrag Hojda
operator: Pal Mago
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri