Timișoara: o cununie, mai multe preţuri 

Data publicării:
2 O CUNUNIE icon

Anul acesta, însă, tarifele au fost majorate. La Catedrala Mitropolitană, slujba de cununie costă 600 de lei. Pentru servicii suplimentare, nota de plată se poate dubla. Pe bani mult mai puțini, ne spun chiar preoții ce slujesc la Catedrală, veți avea parte de aceeași slujbă la oricare altă biserică din Timişoara.

Am vizitat mai multe biserici din oraş. La una dintre acestea ni s-au cerut 80 de lei pentru slujbă. La o alta, 130 de lei. Diferența până la 600 de lei, percepută de reprezentanții Mitropoliei Banatului, îi șochează chiar și pe preoți.

Pentru serviciile sfinte, Catedrala Mitropolitană eliberează o chitanță. Pe aceasta, însă, suma încasată figurează drept donaţie şi nu este impozitată de stat. Un preot din oraş a explicat ce înseamnă donaţie, aceasta reprezentând oferirea de bani în mod voluntar şi nu din obligaţie.

Reprezentanţii Mitropoliei Banatului spun că există şi o explicaţie pentru care tarifele percepute sunt de şase ori mai mari faţă de anul trecut.

"La Catedrală, atunci când e vorba de desfășurarea unui botez sau cununii, vorbim de utilități care se plătesc, mai multe ca la o parohie. De asemenea, în ultima vreme, Catedrala trece printr-o perioadă de renovare", ne-a declarat preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

În plus, unii enoriaşi le mai dau bani şi celor care participă, alături de preot, la slujbă. O spun chiar preoţii din oraş. Iar dacă este o afacere, e una profitabilă, tinând cont de numărul mare de miri şi viitori miri care calcă pragul Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

reporter: Adina Iriza
operator: Dan Șoșdean
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri