Timișoara: printre cei care "văd" viața cu ajutorul mâinilor

Data publicării:
nevazator A

Nu a fost nevăzător dintodeauna. Știe cum arată un răsărit sau un apus de soare. A rămas fără vedere la vârsta de 28 de ani. A terminat Facultatea de Litere la Cluj-Napoca, iar acum la 36 de ani, predă copiilor cu aceeași deficiență de vedere. Și-a îndeplinit un vis pe care îl avea încă din copilărie. ”Îmi place atât de mult încât, pentru mine, atunci când am intrat în clasă, nu mai există altă problemă decât copiii”, ne spune profesorul Constantin Cristache.

Peste 20 de copii cu probleme de vedere învață la Liceul Teoretic Iris de la un profesor care știe ce inseamnă să nu vezi. Pe lângă cursurile de limba română si matematică, elevii sunt învățati să "vadă" viața cu ajutorul măinilor. Își recunosc colegii după forma feței şi după voce.



Adelina Cărămidaru este elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic Iris. S-a născut cu o deficiență de vedere, dar asta nu o împiedică să își îndeplinescă visurile. Premianta clasei, așa cum o numesc colegii săi, a terminat anul cu media 9,90.

O întrebăm: Ce vrei să te faci când o să fii mare? ”Cântăreață, reporter și actriță”, răspunde Adelina Cărămidaru. - Cu care profesie te-ai gândit să începi prima dată? ”Cântăreață întâi, reporteră și, după aceea, teatrul, pentru că eu consider că am talent la teatru”.

Chiar dacă piața muncii nu le oferă prea multe șanse, cei 20 de copii visează ca într-o zi să calce pe urmele profesorului lor. Se străduiesc să împartă cele opt calculatoare dotate cu un soft special, fără de care elevii nu ar putea să învețe. Nu sunt singurele probleme ale liceului.

 

”Le lipsesc mașinile de scris Braille, ele sunt niște mașini specifice pentru a scrie nevăzătorii, le lipsesc programe Geoz, licențe care trebuie cumpărate. În acest sens ar fi deficitar Ministerul”, ne spune Dănuț Petnaise, directorul Liceului Teoretic Iris.

În România trăiesc peste 100.000 de persoane cu deficiențe de vedere, conform unui studiu publicat de către Direcția Generală a Persoanelor cu Handicap. 3.200 dintre ei sunt minori.

Reporter: Adina Iriza
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri