Sari la conținut

Zacuscă uriașă. Au fost folosite 700 de kilograme de legume, la pregătirea ingredintelor au muncit 15 persoane

”Ceapă, mai multe tipuri de ardeioase, ardei kapia, ardei gras roșu, ardei gras galben și gogoșar, și aici avem vinete”. 15 oameni au muncit la foc continuu mai bine de zece ore pentru ca toate legumele să fie tocate. Abia apoi a fost aprinsă și flacăra care a încins ceanul uriaș. ”Punem două polonice de ceapă, lăsăm 2-3 minute, punem două polonice de ardei, lăsăm 2-3 minute, ele trebuie să prindă arome”.

”Cantitatea chiar a fost depășită. Sunt cam 560 de litri măsurați până la acest nivel. Dacă fac o cantitate mare de zacuscă mă pot bucura și la începutul iernii și la începutul primăverii”, spune Uica Mihai, bucătar.

Pentru asemenea cantitate de zacuscă sunt necesare ingrediente pe măsură: 200 de kilograme de ceapa, 100 de kilograme gogosari, 100 kilograme de ardei, 150 de kilograme de vinete, 3 kilograme de usturoi, unul de hrean şi 12 litri de ulei. Mirodeniile sunt, însă, marele secret. Bucătarul folosește nu mai puțin de 18 feluri de condimente în reteta sa de zacuscă. Rezultatul... - Cum e? ”Mmmm, e perfect”.

După aproape cinci ore în care zacusca a fiert, sub indicațiile atente ale bucătarului, gurmanzii, ademeniți de miros, au și degustat: ”Un pic mai picantă, după gustul meu”, - Îți dau piuparcă iute! ”E foarte bun, foarte bun”, ”Sunt condimente, se simt”.

Festivalul de la Buziaş a devenit o tradiţie. Mii de vizitatori vin an de an, şi nu numai pentru zacusca pregătită de gospodine. Vinul din regiune e foarte apreciat, la fel şi papricaşul gătit acolo.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche