Epidemie de rujeolă în Timiş

Data publicării:
epidemie
Este epidemie de rujeolă în vestul țării, sunt 80 de cazuri doar în județul Timiș unde un bebeluș a murit din cauza unor complicaţii cauzate de boală, un altul este permanent monitorizat de medici la terapie intensivă, iar alți cinci copii sunt internați în secția de boli infecțioase. Mii de vaccinuri așteaptă să fie folosite, dar părinții refuză să-și imunizeze copiii din motive religioase.

Fetița din Sângeorge care a murit avea unsprezece luni, iar rudele spun că avea problemele de sănătate, că ajungea des la spital și că dintr-o unitate medicală ar fi luat și virusul de rujeolă.

„Păi fetița era bolnavă, tot s-a simțit mai rău, de mică de când a venit de la mamă-sa tot prin spitale era, stătea o săptămâna la spital. Și rujeola de unde? De la spital a zis că a primit-o, așa a zis că de acolo a primit-o nu de acasă”, spune Rodica Drăghici, mătușa fetiței decedate.

„De unde a luat rujeolă? Dintr-o colectivitate sau mai mult ca sigur dintr-o unitate medicală... să nu credeți că unitatea medicală transmite boala, dar în acest caz al copilului nostru a fost internat în multe unități medicale ori în iulie deja aveam cazuri de rujeolă și contagiozitatea la rujeolă este foarte mare undeva 98% se transmite prin aerul respiat, ori mămicile când sunt cu copiii în spitale se plimbă peste tot cu ei ori a cest copil dacă a fost receptiv și a fost a luat boala dintr-o unitate că a fost internat și la Țurcanu și la Babeș”, explică Melania Arion, medic primar epidemiolog DSP Timiș.

Perioada de incubație la rujeolă poate ajunge și la 18 zile în care boala nu dă semne majore, doar febră sau tuse. Marea problemă însă, spun specialiștii DSP e legată de refuzul părinților de a-și vaccina copiii.

„Sunt și anumite grupe care oarecum constant refuză vaccinare și astea sunt familii care aparțin unor entități religioase sau mă rog entități etnice. În județul nostru acoperirea vaccinală este undeva de la 60 și ceva la sută”, continuă Melania Arion.

Față de anii trecuși, numărul copiilor infestați cu rujeolă a crescut simțitor.

„În ultimul an am avut 80 de cazuri de rujeolă spre deosebire de anul trecut când nu am avut niciun caz dintre care au fost câteva cazuri mai grave, un copil decedând cu insuficiență respiatorie și pneumonie date de virusul rujeolei... actualmente sunt internați în spital 6 copii cu un caz mai grav internat cu terapie intesivă”, completează Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș" din Timișoara.

Medicii spun că niciunul din cei șase copiii internați la secția de boli infecțioase din Timișoara nu a fost vaccinat împotriva rujeolei.

„Noi am început miercurea trecută cu febră, febră mare 39 cu 6. Am fost la emdicul de familie, nu a depistat nimic, nu avea nimic decât făcea febră, roșu în gât deci sâmbătă au început să îi isă ceva bubițe în zona cu nasul, fața. + Nu a fost vaccinat deoarece la un an când trebuia, era cu roşu în gât.”

Specialiştii spun că cea mai bună soluție împotriva rujeolei este vaccinul. Acesta le poate fi administrat copiilor în cabibinetul medicului de familie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...