Exodul migranților | O nouă rută prin România

Data publicării:
exod
Migranții care trec prin România au găsit o nouă rută spre Germania. După ce granița Ungariei cu Serbia a fost ultrasecurizata iar polițistîi din Timiș le-au deconspirat orice încercare, s-au reorientat și forțeaza acum frontiera din Caras-Severin. Autorităţile sunt în alertă şi au chiar un număr de telefon la care oamenii pot semnala dacă au văzut grupuri de migranţi.

Pe cei 150 de kilometri pe care se întinde frontiera cu Serbia pe raza județului județul Caras-Severin e acum o întreagă desfășurare de forțe. Polițiștii de frontieră supraveghează tot ce mișcă.

„Zona în care suntem acum se află chiar la graniţa României cu Serbia, practic pe aici migranţii meg pe jos 10 sau chiar 15 kilometri ca să poată intra în ţara noastră. Poliţiştii de frontieră le cer cetăţenilor români care văd grupuri de refugiaţi să anunţe imediat autorităţile.” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

De când Ungaria a blocat granița cu Serbia pentru refugiati și a adoptat măsura prin care orice sirian, afgan, pakistanez sau iranian fără acte poate fi arestat, migranții s-au reorientat.

Cum drumurile prin Lunga și Comlosul Mic din Timiș spre Triplex Confinium, locul în care se unesc granițele României, Sebiei și Ungariei, sunt deja bătătorite, iar polițistii le știu fiecare mișcare, acum își încearcă norocul prin Caraș-Severin.

„Au fost depistaţi când încercau să intre ilegal din România în Serbia 124 de cetăţeni străini, dintre care 59 pe raza judeţului Timiş şi 65 pe raza judeţului Caraş-Severin”, explică Roxana Costache, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timişoara.

Oamenii din satele de lângă vamă spun că migranții sunt abandonați de cei cărora le-au plătit mii de euro. Au ajuns până la casele lor.

„Tot aduşi de călăuze, îi aduce, îi minte că habar nu au unde sunt, îi lasă, le-a luat banii şi tamo.”

„I-a prins odată aici în sat i-a prins. Ce făceau în sat? Stăteau aşa şi după aceea a venit poliţia de frontieră şi i-a prins şi i-a dus.”

Anul trecut, peste 1.000 de migranți, organizați în 351 de grupuri, au fost capturați de polițiștii de frontieră români. Țara noastră a intrat oficial pe harta migrației în toamna anului 2015, când Ungaria a terminat de construit gardul de la frontieră cu Serbia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri