Gunoaiele ne aduc amenzi uriaşe

Data publicării:
Gunoaiele ne aduc amenzi uriase

România riscă penalităţi uriaşe de la Comisia Europeană pentru că nu reuşeşte să închidă şi să ecologizeze rampele de gunoi industrial conform procedurilor europene. La Buzău, spre exemplu, Comisia Europeană a notificat autorităţile de mediu pe motiv că două rampe de gunoi industrial sunt în continuare doar acoperite de pământ. Dacă până în luna februarie 2017 gropile nu vor fi ecologizate, România riscă amenzi de până la 124 de mii de euro pe zi până la rezolvarea problemei. 


Două depozite de deşeuri industriale care ar fi trebuit închise şi ecologizate sunt în Buzău. Este vorba despre rampele de la societatea Fermit, un producător de echipamente auto, şi de la fosta Rafinărie Venus, ambele aflate pe malul stâng al râului Râmnicu Sărat.

Alexandra Dinu, reporter Digi24: "În spatele meu se află depozitul de deşeuri industriale folosit ani la rând de societatea din Râmnicu Sărat care producea saboţi de frână. Aici au ajuns materiale periculoase, cum ar fi azbestul. Deşi groapa nu mai este folosită acum, ea nu a fost închisă aşa cum impun normele europene de mediu."

Doar că până acum, nici măcar nu s-a stabilit exact cum ar trebui să fie făcută ecologizarea cu toate că termenul impus de Comisia Europeană a trecut de patru ani. Autorităţile locale nu sunt în stare să rezolve situaţia şi dau vina, clasic, pe lipsa fondurilor. Numai că nici măcar nu ştiu exact despre ce sumă este vorba. Costurile ar putea fi cuprinse între 600.000 de euro şi câteva milioane de euro. Fondurile europene ar fi o soluţie, dar şi aici sunt probleme.

Sorin Cârjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat: "Întotdeauna pe finanțările europene procedurile sunt foarte laborioase și durează"

Aurelia Mitrea, prefectul județului Buzău: "Financiar nu, deci financiar nu se poate, doar cu consultanță, sprijin, întâlniri, mediere, este o soluție de moment pe care eu am adoptat-o și dânșii au fost de acord"

Dacă până în februarie, gropile nu vor fi închise așa cum prevăd normele europene, amenzile vor fi usturătoare.

Carmen Ichim, director Garda de Mediu Buzău: "Penalitățile au fost stabilite la nivelul anului 2012, printr-un document semnat de Uniunea Europeană, există o formulă de calcul pe zi, în funcție de întârziere, mai mulți coeficienți poate varia între 2000 de euro până la 124 de mii de euro pe zi."

Garda de Mediu a aplicat deja sancţiuni administratorilor rampelor de gunoi, însă amenzile nu au dus şi la o rezolvare a problemei. Cei care administrează aceste firme nu au dorit să comenteze situația.


reporter: Alexandra Dinu
operator: Bogdan Vlădoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri