Sari la conținut
News Alert

Straja | Exercițiu de salvare

Turiști evacuați din telegondola blocată, schiori răniți pe pârtie sau turiști rătăciți în afara zonei montane amenajate - acesta a fost scenariul exercițiului de salvare desfășurat în stațiunea Straja din județul Hunedoara. Cea mai complexă simulare organizată în utimii ani a implicat peste 50 de salvatori din diferite structuri, de la salvamont și jandarmerie montană până la pompieri şi polițiști.

Cea mai complexă parte a exercițiului a fost cea a recuperării unor turiști rămași suspendați la 15 metri înălțime, după ce telegondola în care se aflau s-a blocat. Turiștii au fost evacuați în mai puțin de 15 minute și coborâți cu ajutorul frânghiilor la sol.

„Așa este procedura, se coboară de la primul stâlp, cel mai apropiat de cabina gondolei, se coborară pe gondolă, se deblochează ușile, se asigură turiștii care sunt înăuntru și se coboară pe rând”, explică Ovidiu Bodeanu, șef Serviciu Salvamont Hunedoara.

Scenariul a prevăzut şi ca salvamontiștii și jandarmii montani să recupereze câţiva turiști rătăciți în afara zonei de agrement, dar şi să intervină în cazul unor schiori accidentați pe pârtie.

„Scenariul de astăzi a mers pe atât pe operațiuni de căutare, salvare a unor persoane rătăcite, cât și pe intervenția de acordare a primului ajutor unei persoane rănite”, completează Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Exercițiul din stațiunea Straja a fost cel mai complex organizat vreodată la nivelul județului Hunedoara și a implicat peste 50 de salvatori din diferite structuri ale Ministerului de Interne.

„A fost desfășurat în scopul verificării capacității de intervenție a tuturor structurilor ce acționează pentru salvarea persoanelor ce au nevoie în stațiunile montane”, a adăugat și Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.

Turiștii prezenți în stațiune au fost impresionați de modul rapid și exact în care au acționat salvatorii.

„Băieții s-au descurcat de minune, cei de sus au fost coborîți, mi s-au părut condiții sigure.”

„A fost destul de rapid, mi s-au părut foarte siguri, siguranță, asta contează foarte mult pentru turiști? da, într-adevăr, chiar a fost ok.”

Salvatorii vor repeta același tip de simulare și miercuri. Exercițiul va avea loc în stațiunea montană Parâng, iar acțiunea de salvare a turiștilor se va face dintr-un telescaun blocat.