Subvenițiile APIA, în pericol

Data publicării:
subventii apia
Subvențiile de la APIA, în pericol să fie pierdute. Fermierii care nu controlează arderile de vegetație de pe terenurile pentru care încasează subvenții riscă fie să primească mai puțini bani, fie să piardă ajutorul financiar. 300 de agricultori din județul Hunedoara au fost deja sancționați de APIA. Valoarea totală a sancțiunilor a fost de 140 de mii de euro. Măsura a fost luată din cauza numărului tot mai mare de incendii provocate de arderile de resturi vegetale. 150 de asemenea intervenții au fost la nivelul județului în doar o săptămână.

Ca să îi descurajeze pe fermieri să ardă vegetația uscată fără să țină focul sub control, reprezentanții APIA din Hunedoara au decis să îi sancționeze sau chiar să le suspende subvențiile pe un an. 140 de mii de euro este valoarea totală a sancțiunilor aplicate până acum în județ.

„Subvențiile de la APIA se diminuează în cazul în care incendiile necontrolate afectează până în 20% din suprafața de teren, în cazul în care este mai mare acest procent, atunci subvenția este anulată” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„APIA a aplicat un număr de 292 de sancțiuni pentru o suprafață de 480 de hectare de teren arabil, pășune și fânaț”, susține Veronica Topor, director adjunct al APIA Hunedoara.

Gheorghiță Maier are 60 de ani și face agricultură de când se știe. Are și pământul lui, este și membru într-o asociație din comuna Șoimuș. Este de acord cu decizia APIA, dar așteaptă soluții concrete pentru uscăciunile de pe câmp.

„Oamenii tot așa or dat foc, că asta este, oamenii n-au ce să facă cu vegetația, cine vine să ți-o ieie, n-are cine.”

„Și eu am la apia, mă înțelegeți, dar acuma ei numa zic că o să diminueze, dar noi acuma ce să facem cu ele, să zică uite, le luați și le duceți undeva, le ducem acolo sau acolo, noi ce facem cu ele?”, se întreabă Gheorghiță Maier, agricultor.

Alți agricultori din județ susțin că arderile necontrolate sunt cel mai bun motiv pentru aplicarea unor amenzi sau pentru diminuarea banilor încasați de la APIA.

„De-aia îi terenul, să ai grijă de el. Uite, io cum mă chinui aici ca să ar peste paie, să nu le dau foc. Sancțiunile sunt bune, nu-i nicio problemă.”

„Nu-mi plac treburi de-astea, trebe când dai foc să controlezi, să supraveghezi terenul, numa îi dai foc și ce faci, arzi casa lu nu știu cine.”

Arderile necontrolate nu apar, însă, doar pe terenuri agricole pentru care se încasează subvenții. Pompierii din Hunedoara spun că fenomenul incendiilor de vegetație a luat amploare de la an la an. Însă, ISU nu îi poate amenda decât pe proprietarii prinși în flagrant.

„Efectivele ISU au intervenit pentru stingrerea a peste 150 de incendii de vegetație uscată ce s-au manifestat în întreg județul Hunedoara, pe o suprafață de peste 1000 de hectare de teren. Colegii mei de la inspecția de prevenire au aplicat 5 sancțiuni contravenționale cuprinse între 1000 și 2500 de lei”, a precizat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

În Hunedoara sunt în total 18 mii de fermieri care primesc subvenții de la APIA. Ajutorul financiar este de minimum 170 de euro pe hectar și poate ajunge la peste 440 de euro, în funcție de tipul de teren sau de plantele cultivate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri