Sari la conținut
News Alert

Vaccinul rujeolic lipsește în Caraș-Severin

În Caraș-Severin, părinții care vor să-și imunizeze gratuit copiii împotriva rujeolei mai au de așteptat. Direcția de Sănătate Publică nu mai are nicio fiolă de vaccin ROR pe stoc încă de la începutul anului, în ciuda numărului mare de îmbolnăviri înregistrat în județ. Reprezentanții instituției au solicitat 3.100 de doze Ministerului Sănătății, dar fiolele nu au mai sosit. În consecință, oamenii au fost nevoiți fie să amâne imunizarea copilului, fie să scoată bani din buzunar pentru a cumpără vaccinul.

Vaccinul ROR lipsește în continuare din majoritatea cabinetelor medicale din Caraș-Severin. În Reșița, medicul Daniel Popovici a folosit ultimele fiole în luna decembrie, anul trecut. Acum are 48 pacienți, cu vârste cuprinse între 9 luni și 5 ani, care așteaptă să fie imunizați.

„Vaccinul rujeolic nu a mai fost distribuit de DSP din noiembrie, ultima dată a fost în noiembrie distribuit, deci decembrie, ianuarie, februarie, martie nu am mai primit vaccin pentru copiii de nouă luni după schema nouă, respectv 11 luni după schema veche și de 5 ani împotriva rujeolei”, explică Daniel Popovici, medic primar Medicină Generală.

În consecință, părinții sunt nevoiți să aștepte câteva luni bune pentru vaccin. Alții, au ales să facă rost de fiolă prin alte mijloace.

„L-am făcut rost vaccinul și l-am făcut la nepoțel. Cum ați reușit să faceți rost? Prin cunoștințe. Mai exact, l-ați cumpărăt? L-am cumpărat evident!”

Trebuia să fie vaccinul până acuma. Oamenii încă îl așteaptă? Păi dacă nu vine:”

„Copilul me e în Franța, în Lyon și acolo îi dă vaccinul și l-am făcut acum o lună. 05:33:29 MUSCĂ 05:33:47 Că astfel trebuia să așteptați? Ooo! Aicia nu s-a dat vaccin!”

Potrivit reprezentanților Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin, costul vaccinului antirujeolic este de aproape 50 de lei. Deși fiolele se găsesc în câteva farmacii din județ, cererea este prea mică.

„ Avem un similar, un trivalent ca și cel care este deficitar, dar din păcate adresabilitatea nu este la fel de mare pe fondul crizei de la DSP, unde se livrează gratuit acest vaccin, pentru că din păcate prețul este destul e mare”, susține Pavel Roșca, președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin.

În județul Caraș-Severin ar trebui vaccinați peste 6400 de copii. Încă de la începutul anului, Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin a rămas fără doze de ROR, aşa că a cerut în ianuarie 300 de doze de la colegii din Dolj, iar fiolele au fost distribuite repede.

„În acest moment, pe stocul Direcției de Sănătate Publică din Carș-Severin nu este din păcate niciun vaccin. Noi am solicitat încă de la începutul anului și de la sfârșitul anului trecut un număr de 3100 de doze, care ar fi urmat să vină pe trimestre, pe cele patru trimestre. Așteptăm, așteptăm să vedem prima tranșă de vaccin”, adaugă și Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin.

Un raport al Centrului Naţional de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, publicat în luna ianuarie, plasa județul Caraș-Severin pe locul doi în țară într-un top al îmbolnăvirilor cu rujeolă, cu 498 de cazuri.