Ce este steatoza hepatică și cum se manifestă

Data publicării:
dr daniela nica
Dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină internă

Steatoza hepatică, denumită popular boala ficatului gras, este întâlnită frecvent, mai ales la persoanele supraponderale. Cum se manifectă afecțiunea, cum se pune diagnosticul și ce au de făcut pacienții, ne spune dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină internă.

Steatoza hepatică, numită și boala ficatului gras, apare prin acumularea de grăsime în ficat ca urmare a unor probleme metabolice, a unui stil de viață sedentar, dar și în urma consumului cronic de alcool. În stadiile inițiale, poate fi suficientă schimbarea stilului de viață, cu practicarea cu regularitate a unor activități fizice și cu o dietă echilibrată cu nevoile organismului.

În absența unei intervenții în fazele incipiente, steatoza hepatică poate evolua către steatohepatită, adică spre inflamația ficatului, care, la rândul său, pe termen lung, duce la fibroza hepatică și apoi la ciroză. În cazurile avansate, crește și riscul de apariție a carcinomului hepatocelular. Pacienții cu boli ale ficatului trebuie să se adreseze fără întârziere către un centru specializat în boli hepatice, pentru a beneficia de o abordare multidisciplinară integrată, de tratamente moderne și de o foarte necesară monitorizare pe termen lung.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri