Netratat, anevrismul cerebral se poate rupe. Cum se previne și care este tratamentul

Data publicării:
prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic neurochirurg

Netratat, anevrismul cerebral se poate rupe, ceea ce reprezintă o ameninţare la viaţa pacientului. Cum se pot descoperi aceste pericole în creier ca să nu se ajungă aici şi cum se realizează tratamentul, ne spune prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic neurochirurg.

Anevrismul cerebral este o dilatare a unui vas de sânge din creier, care apare atunci când peretele vascular își pierde rezistența. De multe ori, anevrismele sunt lipsite de semne sau simptome și nu determină manifestări clinice decât atunci când se fisurează sau se rup, provocând o hemoragie cerebrală care poate fi rapid fatală. Pentru a preveni această complicație, este important ca anevrismele să fie tratate odată ce au fost descoperite.

În funcție de localizarea și dimensiunea anevrismului, dar și de starea generală de sănătate a pacientului, tratamentul se poate realiza endovascular, printr-o procedură de neuroradiologie intervențională, sau printr-o operație de neurochirurgie. Aceasta din urmă se numește clipare sau clipping și implică deschiderea craniului și plasarea unei mici cleme din metal la gâtul anevrismului, pentru a opri fluxul de sânge și a-l exclude din circulație.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri