Video Cum decurge viața la Beleți-Negrești, comuna în care primarul a dat foc Primăriei. Ce spun localnicii și ce mesaj are preotul

Cătălin Firoiu Data publicării:
un barbat in varsta duce degetul la tampla
„I-a filat o lampă!” spune Ion Postelnicu, locuitor al comunei Beleți-Negrești, comentând gestul primarului de a da foc Primăriei Foto: captură video Digi24

De când le-a ars Primăria, iar primarul e inculpat, ulițele din Beleți-Negrești mustesc de freamăt și de nedumerire. Se apropie însă Crăciunul și comunitatea caută să-și reia traiul patriarhal. La Primărie se curăță funinginea de pe actele scăpate de foc, se improvizează mobilier și se caută un lider nou al comunității.

 

Vestea arestării primarului piroman, după aventuri aproape rocambolești, s-a răspândit rapid în comuna argeșeană.

- L-a judecat azi-noapte! ne spune o localnică.

- Și vă pare rău?

- Acum de ce să ne pară? Nici rău, nici bine. Păi?

- A făcut lucruri bune pe aici?

- Ei... Păi n-a avut când, spune femeia.

- Nu prea a făcut nimic. A făcut la Negrești. L-am mai și votat! intervine un alt localnic.

- Și, ce, vă pare rău?

- Nu că-mi pare, dar așa ca...

- Nu știu! Nu știu ce-a avut în cap! spune un alt bărbat.

De când le-a fost arestat primarul, acuzat că a dat foc Primăriei, ca să distrugă documente oficiale, prin satele din Beleți-Negrești e multă mirare. Și dezamăgire că într-un an și ceva de funcție, primarul proaspăt reținut nu și-a trecut nimic pe lista de realizări. Gardul de la școală a rămas neterminat, șanțurile sunt înfundate și murdare, canalizare nu e, asfalt mai deloc. Podețele auto peste pârâul comunal sunt șubrede, punțile pietonale așijderea. Un drum trece chiar prin apa plină cu gunoaie.

Viceprimarul a demisionat înainte de incendiu

Investițiile într-un confort minim măcar - poate de la anul încolo. Momentan, comunitatea e necondusă. Nici viceprimar n-are. A demisionat înainte de incendiu. Consilierii și-au ales deja un lider nou și se pregătesc să-l ungă viceprimar. Până atunci, angajații își improvizează mobilier de lucru, șterg funinginea de pe acte, copiază ce e lizibil și caută să salveze ce se mai poate.

- Ce l-a dus, ce l-a determinat să facă asta... Nu putem să credem, spune un angajat de la Primărie.

- Comunitatea e șocată!

- Toți. Vă dați seama că... Asta e!

- Cine conduce Primăria, acum?

- Nimeni, deocamdată! spune o funcționară. Mai avem de dat ajutorul de încălzire pentru lemne, mai avem niște indemnizații de handicap... Nu mai avem nici programe, arată ea.

- Și ce-o să faceți?

Femeia ridică din umeri.

- Cine conduce localitatea acum?

- Se întrunește acum o ședință de consiliu să vadă, să stabilească pe cineva.

- Interimar?

- Da!

„I-a filat o lampă domnului primar!”

Până la interimatul oficial, viața în Beleți-Negrești curge ca înainte de năpastă. Ion Postelnicu are numele scris la intrarea în parcul public. Pentru că el l-a amenajat, el l-a finanțat. E un fel de șef al sfatului bătrânilor. Vrea să-i filmăm și bradul de Crăciun, împodobit tot cu banii lui. Îi facem hatârul. Dar îi adresăm și o întrebare.

- Ce considerați că s-a întâmplat cu domnul primar?

- Nu știu... Cred că a fost ceva... (arată spre cap) legat de... memorie. I-a filat o lampă, cum se spune în popor! spune interlocutorul.

Și pentru că se filmează și altceva în afara funinginei de la Primărie, liderul neoficial din Beleți-Negrești e dispus și la un joc de popice. Se joacă duminica, la crâșma de peste gârlă, când se strâng băieții.  Acum, însă, doar câteva bile. Așa, ca pentru televiziune și fală.

- Oooo.... E mantă! N-a căzut nimic, mă!

Prin sate, fiecare își duce crucea cum poate, iar într-o discuție scurtă cu jurnaliștii Digi24, preotul își îndeamnă enoriașii la calm și îi anunță că viața merge mai departe.

„Să trecem peste această problemă care ne-a încercat, că este pentru toată comunitatea foarte rău, și să fie sănătoși și să mergem mai departe! Că viața nu se oprește aici! Viața merge mai departe! Și să fim sănătoși! Doamne ajută! Și Sărbători fericite și la mulți ani!” spune părintele paroh.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri