REPORTAJ. Patrulă în infern. 23 de soldați români și-au pierdut viața în ultimii 12 ani de luptă în Afganistan

Data publicării:
patrulla

Sunetul alarmei de atac pune în alertă militarii români care păzesc cea mai mare bază NATO din lume, baza Kandahar.

Din fericire, este o alarmă falsă dată puţin după miezul nopţii. Dimineaţă patru transportoare blindate, aliniate la ieşirea din baza românească din Kandahar sunt pregătite să ne escorteze aproape 10 kilometri spre satele din jurul unităţii forţelor coaliţiei din Afganistan. O misiune pregătită cu o zi înainte de militarii români.

Pornim pe un traseu stabilit în prealabil. Din când în când, câte un localnic se apropie de blindatele soldaţilor români. Sunt copii care cerşesc apă, pături sau mâncare. Pentru ei prezenţa militarilor în acea zonă este mană cerească. Pentru patrula în care ne aflăm orice localnic este privit cu mare atenţie. Fiecare maşină cu care ne intersectăm este oprită şi verificată cu atenţie. În urmă cu mai bine de o lună militarii noştrii au fost atacaţi cu un autobuz plin cu explozibil.

Ne apropiem de satele din jurul bazei militare Kandahar iar soldaţii români coboară din autovehiculele blindate. Doi geniști merg în faţa noastră şi scanează fiecare metru de pământ.

Suntem într-o zonă cu vegetație destul de bogată. Cu atât mai greu pentru soldaţii noştri. Misiunea lor este să caute eventualele dispozitive explozive artizanale. Trebuie să perie pas cu pas zona aceasta

Copiii aleargă în jurul militarilor. Semn, spun soldații, că insurgenții nu sunt în zonă.

Infanteriştii români au reuşit după 12 ani petrecuţi în Afganistan să atragă de partea lor bună parte din afganii în zona cărora au patrulat. Aşa obţin soldaţii noştrii informaţii importante despre talibanii care atacă baza din Kandahar. Retragerea armatei române nu este o veste bună pentru localnici.

Din zona în care suntem, insurgenţii lansează rachete spre baza militară din Kandahar. Explozibilul descoperit la timp de soldaţi este detonat în deşert.

23 de vieţi ale militarilor noştri au fost curmate în ultimii 12 ani de luptă în Afganistan. Mulţi dintre soldaţi au fost ucişi în urma atacurilor kamikaze sau a detonării bombelor improvizate. În următorul reportaj veţi vedea însă şi locul unde vieţile celor care luptă în coaliţia din Afganistan sunt de multe ori salvate, spitalul din baza militară Kandahar.

Un reportaj realizat de Laurenţiu Rădulescu şi Octavian Ionescu.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri